Aproape 8 milioane de lei vor fi cheltuiți pentru a reduce abandonul stundenților, dar și pentru a-i atrage pe tineri să urmeze o facultate. Cei mai mulți bani vin din partea Uniunii Europene și sunt nerambursabili, grație unui proiect implementat de Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, în parteneriat cu două asociații și a două licee din Craiova.
Nu puține sunt cazurile când un student renunță la cursuri sau când un absolvent de liceu nu vrea să meargă la facultate. Cauzele sunt multiple, fie tinerii provin din familii defavorizate care nu-și permit să-i întrețină într-un oraș universitar, fie nu are cine să-i îndrume în alegerea carierei. Tocmai de aceea, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova a realizat proiectul “Compas – Comunitate educațională mobilizată pentru un viitor academic sustenabil”.
Este vorba de Asociația Mereu pentru Europa și Asociația pentru promovarea tinerilor din Craiova. Asociații care, în cadrul proiectului, au rolul de a consilia 176 de elevi și absolvenți de liceu, de a-i familiariza cu mediul academic, dar și 176 de studenți ai Universității de Medicină și Farmacie.
Dacă vorbim de sprijin financiar, 176 de studenți mediciniști vor primi bani timp de 9 luni, iar 10 studenți cu rezultate bune la învățătură vor beneficia de cazare în campus și masă gratuit timp de 12 luni.
Și pentru că prin acest proiect se dorește un viitor academic sustenabil, beneficiarii își doresc să dea o șansă la educație tuturor. Nu doar tinerilor proveniți din familii devaforizate, ci și studenților cu dizabilități. Cei din urmă vor putea vedea, cu ajutorul unui sistem de videoconferință ce va fi achiziționat, tot ce se întâmplă într-o sală de operație.