Râurile de munte din judeţul Vâlcea, populate cu păstrăv indigen.
Direcţia Silvică Vâlcea a demarat, la începutul lunii iulie, o amplă acţiune de repopulare a mai multor râuri, dar şi a lacurilor Brădişor şi Vidra. Peștii provin din Complexul Salmonicol Brădişor în care, până în 2017, Direcţia Silvică Vâlcea creştea lostriţa, o specie de peşte declarată monument al naturii, fiind pe cale de dispariţie în România.
Peste şase mii de puieţi de păstrăv de munte au fost eliberaţi în râurile Lotru, Latoriţa şi în lacul Brădişor din comuna vâlceană Malaia, în primele zile ale lunii iulie. Tot peştele provine dintr-o păstrăvărie proprie a Direcţiei Silvice Vâlcea.
Complexul Salmonicol Brădişor, de unde provine păstrăvul de munte, a fost până în urmă cu şase ani cel mai mare producător de peşte din ţară. Aici se produceau anual aproximativ 120 de tone de peşte şi era crescută în captivitate lostriţa. În urma viiturilor din 2014, păstrăvăria a fost distrusă în proporţie de 90 la sută, valoarea pagubelor depăşind un million de lei. Secţia de la sol, unde se creştea puietul de păstrăv şi lostriţă a rămas fără sursă de apă, platformele plutitoare de pe lacul Brădişor au fost avariate, iar 30 de tone de peşte s-au pierdut. Acum, angajaţii Direcţiei Silvice Vâlcea care administrează păstrăvăria încearcă să îi dea o faţă nouă.
Acţiunile de populare cu păstrăv indigen vor continua pe raza localităţii Costeşti, mai exact pe Râul Bistriţa, la poalele munţilor Buila –Vânturariţa. De asemenea, mii de puieţi de păstrăv de munte vor ajunge în lacul de acumulare Vidra, de la Voineasa.
Etichete: pesti, rauri, repopulate, valcea