Pandemia de coronavirus a creat schimbări profunde în domeniul forței de muncă. Mulți și-au pierdut joburile,alții au intrat în șomaj sau au experimentat telemunca. Puțini sunt cei care și-au continuat activitatea fără prea multe perturbări. Teama că nu vor mai avea un loc de muncă sau, în cea mai dificilă situație, pierderea jobului sunt motivele pentru care unii craioveni au apelat la cursuri de recalificare. Cele mai noi solicitări la Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Dolj sunt pe meserii mai puțin căutate înainte de declanșarea pandemiei: îngrjitor copii sau îngrijitor bătrâni la domiciliu pentru că solicitanții se gandesc că ar putea să găsească un loc de muncă la grădinițe sau la azilele de bătrâni și chiar să-și caute un astfel de loc de muncă în străinătate. O cerere destul de mare vine din partea celor care au deja o activitate pentru cursuri de responsabil protecția datelor cu caracter personal sau manager proiect. Mai mult, pentru două meserii la care sunt solicitări, Centrul de Formare a obținut autorizare – femeie de serviciu și îngrijitor spațiu verde.
Ionela este unul dintre craiovenii care au încercat să se reorienteze profesional imediat după încheierea stării de urgență. A lucrat mult timp ca gestionar iar în ultimii patru ani ca electronist, dar postul i s-a restructurat și a intrat în șomaj. Are familie și doi copii și nu-și poate permite să nu lucreze o perioadă îndelungată. Cursurile de operator–calculator i s-au părut potrivite pentru a avea șanse la un job din cât mai multe domenii.
Alții au reușit să-și păstreze locul de muncă și în perioada de criză, dar ce s-a întâmplat pe piața forței de muncă i-a pus pe gânduri și folosesc timpul liber pentru pregătirea într-o nouă calificare ce le-ar putea fi utilă mai târziu.
În această perioadă, la Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Dolj, 560 de persoane urmează cursuri de calificare.