Fiecare lucrare are povestea și energia sa, vibrația locurilor și a oamenilor. Este ca o scrisoare între două destinații – trecut și viitor. O mână de oameni au șansa să țină în mână astfel de lucrări. Și pentru că iubesc trecutul și păstrează prezentul vor să înfățișeze viitorului icoane ce poartă patina timpului, icoane vechi de sute de ani, despre care nimeni nu mai credea că pot fi scoase… la lumină. Ei sunt restauratorii de icoane.
Într-un mic atelier revin la viaţă adevărate capodopere. La prima vedere, s-ar părea că unele icoane nu mai pot fi restaurate din cauza găurilor sau a culorilor care abia se mai disting. Ele sunt restabilite însă în întregime de oameni pricepuți, care reuşesc să păstreze cu exactitate mesajul transmis în urmă cu secole de maeştrii vremurilor.
Este o muncă migăloasă și asta pentru că înainte de orice se fac analize chimice și biologice.
În acest laborator de restaurare al Arhiepiscopiei Craiovei cea mai veche icoana este din secolul 17, ceea ce inseamna, în opinia specialiștilor un bun foarte valoros. După restaurare, o parte dintre icoane se întorc în lăcașurile cult din care au fost aduse la restaurare, însă majoritatea sunt prezentate în expoziţii. În acest fel sunt promovate valorile naţionale şi universale ale patrimoniului cultural-istoric naţional.