Aproximativ 4250 de locuințe au fost cuprinse de flăcări, în România, în primul semestru al acestui an. Procent cu 14% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, arată un bilanț al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Cu toate acestea, românii nu se înghesuie să-și asigure gospodăriile. Nici un sfert dintre locuințele din România nu au asigurare obligatorie, potrivit rapoartelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, iar polițele facultative pentru incendii sunt și mai puține. În Oltenia, de exemplu, doar 5,8% dintre locuințe au asigurări obligatorii care le dau proprietarilor posibilitatea să primească despăgubiri în caz de cutremur, inundații sau dezastre naturale.
Peste 660 de case, anexe și apartamente au fost cuprinse de flăcări, în Dolj, în primele 7 luni ale acestui an, potrivit statisticilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. George Grecu este unul dintre doljenii care a rămas fără locuință, animale și bunurile din gospodării. Locuiește în comuna Drăgotești, iar în urmă cu câteva săptămâni, un incendiu izbucnit în localitate a mistuit 26 de gospodării și a distrus 7 case.
Cu flăcările în curte s-a trezit și Ana Nicolăescu. Casa ei a scăpat neatinsă de foc, dar pagubele sunt însemnate. Nici ea nu are niciun fel de asigurare.
În comuna Drăgotești, din Dolj, nicio locuința nu este asigurată. Proprietarii spun că sunt prea săraci pentru a plăti astfel de polițe.
În România, potrivit statisticilor Autorității de Supraveghere Financiară, în prima jumătate a acestui an, puţin peste un milion și jumătate de locuințe aveau asigurare facultativă care le poate asigura proprietarilor despagubiri în caz de incendiu. Asta înseamnă, însă, mai puțin de 20% din numărul total al locuințelor din România.
În România, nici polițele obligatorii pentru locuințe nu au o pondere mai mare de 20%, arată datele ASF. Cele mai multe astfel de asigurări sunt încheiate în Transilvania, peste 22%. Urmează București, unde aproape 20% dintre locuințe au polițe PAID. Pe locul al treilea se situează Muntenia, unde peste 18% dintre locuințe au asigurări obligatorii.