Toamnă săracă pentru producătorii de fructe din Mehedinți, pentru că producția de mere nu este nici la jumătate față de cea de anul trecut. Producătorii spun că efectele înghețurilor repetate din primăvară se văd acum, când sunt soiuri de mere la care aproape că nu au ce recolta. Oamenii se așteaptă la vremuri dificile, mai ales că nici prețul merelor românești nu este prea ridicat, iar cumpărători abia dacă se găsesc.
Peste 300 de tone de mere, în fiecare toamnă a fost producția din ultimii ani, în această livadă de 8 hectare de mere din comuna mehedințeană Dârvari. Anul acesta, însă, lucrătorii spun că nu știu dacă vor atinge o producție de 100 de tone. Producția foarte slabă este legată de înghețurile târzii de primăvară, care au lovit exact atunci când pomii erau înfloriți și au distrus fructele.
Cultivatorii de mere spun că singura lor șansă să mai reducă din pierderi ar fi ca fructele să aibă un preț mai ridicat, față de cel de anul trecut. Numai că după câteva zile în care au vândut cu 2 lei kilogramul, acesta a început să scadă. Cum cheltuielile au fost foarte mari, este clar că nu vor putea vorbi de profit, dar speră ca măcar să mai recupereze din cheltuieli.
Marea problemă a producătorilor români de mere este și faptul că neavând spații frigorifice pentru depozitare, sunt obligați să vândă întreaga producție în recoltat, la prețuri mici, pe când spre iarnă, prețul fructelor mai crește. În plus, o mare concurență o fac și fructele aduse din import.