19 februarie sau Ziua Brâncuși! Astăzi se împlinesc 145 de ani de la nașterea celui mai mare sculptor român, Constantin Brâncuși. TVR aduce un omagiu, celui care a făcut piatra să vorbească pe limba tuturor, prin transmisiuni în direct, concerte și documentare speciale.
Târgu Jiu este locul care găzduiește Ansamblul Monumental Calea Eroilor, omagiul lui Constantin Brâncuși adus eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial. Operele: Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor, Masa Tăcerii și Coloana fără Sfârșit, sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime de 1275 m. Majoritatea lucrărilor sale se regăsesc în muzee și colecții particulare prin toată lumea, însă singura operă monumentală de for public este la Târgu Jiu. Oamenii de aici sunt mândri de faptul că orașul lor găzduiește unele dintre cele mai cunoscute opere ale marelui sculptor, însă cred că ar trebui să fie prețuit mai mult de români.
Astăzi, la Targu Jiu, au fost organizate manifestări dedicate lui Constantin Brâncuși: expozitii de pictură, sculptură, dar și prezentări de filme, două dintre acestea producții TVR: „Hobița, tractorul și Coloana” și „Români care au schimbat lumea”, în regia lui Cornel Mihalache. Unul dintre momentele speciale a fost vernisajul expoziției Sinaxa, a sculptorului Laurențiu Mogoșanu, care a primit Premiul Național “Constantin Brâncuși” în 2018.
Tot astăzi, a fost lansat filmul „Omagiu lui Brâncuși pe Calea Eroilor”, ce îl are protagonist pe artistul Sergiu Cioiu, dar a avut loc și un recital susținut de actrița Maia Morgenstern și Sergiu Cioiu. Evenimentul a fost transmis în direct de echipa TVR Craiova pe TVR 3, TVR Craiova, TVR Internațional, dar și on-line pe Facebook și Youtube.
Pionier al sculpturii moderne abstracte, cu lucrări în bronz şi marmură de o formă pură şi rafinat finisate, bine cunoscut pentru sculpturile sale de capete ovoidale şi păsări în zbor, şi cu sculpturi în lemn, adesea de inspiraţie folclorică, Constantin Brâncuşi a adus contribuţii covârşitoare la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană şi este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX.