Fosile vechi de 2 milioane de ani studiate la Muzeul Olteniei

5 cercetători din Statele Unite ale Americii și Republica Moldova, precum și o româncă masterand al Universității din Arkansas fotografiază și analizează cu mijloace moderne piese din depozitele Muzeului Olteniei, iar pe baza rezultatelor încearcă să stabilească dacă a existat o specie arhaică de om care a precedat evoluția lui Homo Sapiens.

Echipa de cercetători a venit la Craiova pentru că aici se află fosile vechi de 2 milioane de ani, conservate extrem de bine în depozitele Muzeului Olteniei. Este vorba de oase umane și animale descoperite la Bugiulești, în județul Vâlcea, acum 60 de ani și considerate printre cele mai vechi din Europa. Plecând de la măsurătorile făcute cu scanere speciale, cercetătorii reconstituie pe calculator piesele fosile, făcând astfel posibilă inventarierea lor electronică.

Claire Terhune, profesor asistent la Departamentul de Antropologie al Universității din Arkansas, cunoaște bine zona de la Bugiulești, despre care afirma că este unul dintre cele mai interesante situri din lume, cu specii dispărute care includ mamuți, pisici cu colți sabie, strămoși preistorici ai girafei, cerbi giganți, hiene și primate similare cu babuinii de astăzi. Pe lângă interesul științific, Claire este atașată și de România și de români.
Rezultatele cercetărilor sunt importante pentru noi, oamenii de azi, pentru a cunoaște impactul climei asupra diferitelor specii de mamifere de la acea vreme și pentru a afla cum s-au adaptat sau nu, la diferitele schimbări climatice. (P)




Emisiuni Recente


Articole similare


IQ DIGITAL CRAIOVA

Experți din industria tech locală, naţională și internațională, lideri de business, specialiști şi traineri și-au împărtășit expertiza, ba chiar experiențele de viață, la IQ Digital Summit, […]