Casa și grădina: Floarea miresei

Specia despre care aflăm mai multe de această dată, înflorește în iunie-august, are numeroase flori, mici, de 1-2 cm., simple sau involte, este o plantă anuală, foarte ramificată: Floarea miresei. Detaliile ni le oferă domnul profesor biolog MARIAN NIȚĂ.

Denumirea științifică: Gypsophila élegans M. B. Denumirea populară: Floarea miresei

Familia: Caryophyllaceae

Etimologie:
Numele genului provine de la cuvintele grecești „ gipsos” – „ghips” și „philos” – „prieten”.

Origine:
Gen originar din sudul Europei, Asia și Australia, mai ales în regiuni mediteraneene. Se cunosc 90 de specii, erbacee, anuale sau perene, gri-verzui. Frunze simple, întregi, plate, foarte rar aciforme.


Flori foarte mici, numeroase, gri-argintii, în panicule laxe, la vârful unor tije subțiri, rar singulare. Fruct, capsulă rotundă sau ovală, semințe ușor reniforme.

Gypsophila élegans M. B.
Specie care înflorește în iunie-august. Flori numeroase, mici (1-2 cm.) simple sau involte, axilare sau terminale, dispuse în panicule laxe, bifurcate, ca o dantelă.

Pedunculii subțiri sunt uniformi, caliciul are 5 sepale verzi, ovat-lanceolate, corolă cu 5 petale albe, dispuse în stea. Frunzele sesile, opuse, de un verde-glanc. Plantă anuală, glabră, foarte ramificată, are 45 cm. înălțime.


Cerințe ecologice
Are nevoie de soluri nisipo-calcaroase, fertile, după cum indică și numele este o plantă iubitoare de calcar.

Utilizare
Se folosește în parcuri și grădini pentru ronduri, platbande și ca plantă izolată, pe peluze.


Ca floare tăiată se folosește în arta buchetieră imediat după recoltare sau uscată, la fel de mult sau

Etichete:

Simona Muşuroi

Lucrează la TVR Craiova încă de când era studentă, din anul 1999. Absolventă a Facultății de Litere din Craiova, secția Română-Spaniolă. Debutează ca moderatoare a emisiunii de divertisment „Care pe care”.


Emisiuni Recente


Articole similare


Prim plan obiectiv – 11.12.2024

În prima parte a ediției, prezent în platoul nostru, prof. Constantin Arcuș, președinte Societatea Cultural-Științifică Rădinești, Gorj, cu noutăți despre destinația turistică „Dealu’ Muierii”. De la […]

Literatura la Craiova – 05.12.2024

LITERATURA LA CRAIOVA, cu Dan Ionescu 🎤Astăzi, invitații noștri sunt scriitorii Florin Logreșteanu și Tudor Nedelea care vor pune în discuție temele “Dincolo de avataruri” și […]