Interdicția de a-și lua bun rămas de la rudele apropiate decedate din cauza coronavirusului îi duce pe mulți la disperare. Este și cazul unei jurnaliste din Craiova care a făcut un apel pe rețelele de socializare. Ea este în situația de a nu putea participa la înmormântarea mamei sale, care a decedat după ce a fost confirmată cu COVID-19. Femeia era internată pentru alte afecțiuni, iar jurnalista afirmă că aceasta a luat virusul din spital. Jurnalista are și ea coronavirus, însă este asimptomatică și se află în izolare.
Jurnalista a lansat un apel pe rețelele de socializare prin care cere autorităţilor să fie lăsată să participe la slujba de înmormântare a mamei sale. Aceasta este și ea infectată cu Covid 19 insă este asimptomatică. Soțul și copilul jurnalistei au primit decizie abia astăzi din partea DSP că sunt în carantină și nu pot merge la înmormântare, cu toate că erau dați contacți direcți încă de pe data de 30 octombrie, de când jurnalista a aflat că este infectată cu Covid 19. Ea a cerut autorităților sanitare o solicitare pentru a putea ieși din izolare pentru 30 de minute, ca să asiste din mașină, la înmormântarea mamei. Direcția de Sănătate Publică Dolj i-a refuzat însă cererea. În adresa trimisă jurnalistei, DSP a spus că nu este de acord cu derogarea de la măsura izolării la domiciliu, „conform avizului negativ al medicului epidemiolog de serviciu, deoarece, fiind testată pozitiv cu SARS-CoV-2 în data de 30.10.2020, aceasta este în perioada de posibilă contagiozitate a bolii”. Jurnalista a mai precizat că măsura dispusă de DSP este abuzivă, nelegală și de rea credință , mai ales că la nivel național au mai existat derogări de la măsura izolarii pentru astfel de situații particulare. Am încercat să contactăm telefonic Direcția de Sănătate Publică pentru un punct de vedere, dar reprezentanții instituției nu au fost de găsit. În articolul 5 din hotărârea nr. 36 din 2020, a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, se spune că pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină pe baza documentelor justificative.
Analiza se face însă la nivelul centrelor județene de coordonare și conducere a intervenției și cazurile considerate ca justificate, pot face obiectul suspendării temporare a măsurii de carantină, prin decizie cu caracter individual, emisă de Direcția de Sănătate Publică.