✔️ Cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă.
✔️ Este a doua cauză de cancer la femeile cu vârsta sub 45 ani din întreaga lume și reprezintă înmulțirea anormală și necontrolată a celulelor care acoperă colul uterin.
✔️ Specialiștii au stabilit că există mai multe cauze care pot duce la apariția cancerului de col uterin. Dintre acestea, frecvent întâlnită este infecția cu virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus – HPV).
🔵 O modalitate de a preveni cancerul de col uterin este testarea periodică. Testul Babeș-Papanicolau poate pune în evidență orice fel de schimbări care apar în zona colului uterin, putând preveni în acest fel o evoluție patologică.
🔵 Alături de testul Babeș-Papanicolau, mai există un mijloc de a preveni cancerul de col uterin: vaccinarea contra infecției cu virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus – HPV).
✔️ Vaccinarea se face în scop profilactic, adică în prevenirea infecției. Vaccinul nu vindecă cancerul de col uterin și nu poate vindeca o infecție cu Human Papilloma Virus (HPV) deja aparută.
✔️ Vaccinul se poate face la orice vârstă, indiferent daca s-a început sau nu viața sexuală.
↗️ România are cele mai înalte rate standardizate de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin din Europa. Mortalitatea mare este explicabilă prin faptul că, în România, diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă.
↗️ 7,5% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual în Europa provin din România.
Surse: www.cdt-babes.ro si www.ms.ro