Sărbătorile de iarnă înseamnă și întoarcerea la tradiții, păstrate cu sfințenie din moși-strămoși. Sunt oamenii însă pentru care păstrarea și promovarea obiceiurilor a devenit un țel în viață. Olga Filip este unul dintre ei. Portul tradițional românesc a fascinat-o încă din copilărie, iar acum casa sa a devenit un muzeu închinat tradițiilor. Pentru strădania sa, a fost recompensată cu distincția de Tezaur Uman Viu.
Doamna Olga locuiește în comuna Cezieni, județul Olt, acolo unde nu există casa fără o ie. Dragostea pentru portul tradițional românesc i-a fost insuflată de familie, în special de bunica, cea care i-a pus pentru prima dată acul în mână.
De-a lungul anilor, a cusut câteva zeci de ii, însă colecția sa numără câteva sute, unele dintre piese vechi de mai bine de 150 de ani și care au o valoare inestimabilă pentru Olga Filip.
Încet, încet, își transformă casa într-un muzeu închinat portului și tradițiilor românești. Atunci când îi treci pragul, faci un salt înapoi în timp.
Iile de Cezieni sunt cunoscute în întreaga Europă. Olga Filip a prezentant cu mândrie portul popular ori de câte ori a avut ocazia. La Cezieni, în fiecare an se organizează Sărbătoarea Iilor,iar fiecare localnică își etalează cu mândrie iile moștenite sau lucrate peste an.