Astăzi aflăm mai multe de la biologul Marian Niță despre o plantă la ghiveci care se folosește la decoarea apartamentelor, în camere mai puțin încălzite și luminoase: Papucul doamnei.
Etimologie:
Numele genului provine de la cuvântul latin „calceolus”, care înseamnă papuc, cu aluzie la forma florii.
Origine:
Genul originar din regiunile temperate ale Americii de Sud cuprinde peste 1100de specii anuale sau perene, erbacee sau lemnoase, apreciate pentru coloritul viu, bunicilor sau punctat. Are flori galbene.
Calceolaria hybrida Hort.
Hibrid cultivat în seră și care a provenit din încrucișarea speciilor C. Arahnoidea , C. Corymbosa, C. Cranatiflora și C. Pururea.
Frunzele bazele sunt mari, pubescente, pețiolate, dispuse în rozetă, cele caulinare sesile. Tulpinile sunt drepte și ramificate, de 50-60 cm. Înălțime . Florile, dispuse în panicule sunt numeroase și au Gogo la neregulată. O floare are labiumul inferior mult dezvoltat, formând un fel de pungă ovală, cel superior este mai mic, ambele pot fi unicolore ( galbene, violente, roșii- oramj) sau pestrițe ( majorate, stricate, punctate), în diferite nuanțe.
Cerințe ecologice:
Plantă sensibilă la ger, nu suportă însă nici temperaturi prea ridicate, se cultivă în seră rece.
Necesită spații aerisire, luminoase și bine adăpostite. Preferă umiditatea moderată atât în sol, cât și în atmosferă, soluri ușoare, permeabile, cu pH 6-6,5.
Utilizare:
Se folosește ca plantă la ghiveci, în decorarea apartamentelor, în camere mai puțin încălzite și luminoase.