Criza sanitară a lovit grav turismul, iar cei care activează în industria ospitalității anunță scăderea cu cel puțin 40 la sută cifrei de afaceri, în anul 2020, față de 2019. Clisura Dunării și stațiunea Băile Herculane sunt două dintre exemple, acolo unde numărul de turiști a scăzut, iar încasările sunt mai mici și cu 60 % din ceea ce se estimase în 2019, înainte de apariția crizei sanitare. Cei care activează în acest sector cred că Guvernul trebuie să continue să susțină industria ospitalității, dar este necesară și o simplificare a modului în care acești bani pot fi accesați. Pentru că procedurile sunt complicate, iar firmele care nu pot accesa fondurile sunt chiar cele mici, adică acelea care au fost cele mai lovite de criza sanitară.
Din cauza acestei crize sanitare, cifra de afaceri a uneia dintre cele mai mari pensiuni din Clisura Dunării a scăzut cu 40 la sută, spune administratorul acesteia. Acest lucru deși în 2020, tarifele la serviciile oferite au fost majorate cu 20 la sută, pentru că au fost cheltuieli suplimentare cu materialele sanitare.
Ca să diversifice serviciile turistice oferite în Clisură, un administrator s-a reorientat și a deschis unul dintre cele mai moderne centre spa din această zonă. Inaugurarea a făcut-o în 2019, cu câteva luni înainte de debutul pandemiei. Închiderea piscinelor de interior, din cauza restricțiilor, în 2020 i-a dat o lovitură cruntă și nu a mai încasat nici măcar jumătate din cât prognozase.
Și la Băile Herculane, cele mai mari resorturi sunt grav afectate de criza sanitară. Cum nu s-au mai putut bucura de relaxare în centre SPA, turiștii au fost tot mai puțini, iar adevărata criză a venit odată cu sezonul rece.
Pentru ca industria ospitalieră să fie salvată este necesar în continuare sprijinul Guvernului. Cei care activează în sector cer simplificarea procedurilor prin care granturile acordate pot fi accesate, dar și unele măsuri suplimentare cum ar fi acordarea de vouchere pentru cei care au suferit din cauza Covid 19.
Serbia și Cehia sunt două state europene care acordă vouchere pentru pacienții care au fost bolnavi de Covid 19 pe care aceștia le pot folosi pentru tratament de recuperare în unități hoteliere. Astfel sunt ajutați și pacienții care au suferit din cauza virusului, dar și societățile care activează în turism.