Reluarea exploatării grafitului de la Baia de Fier ar reprezenta speranţa unui viitor mai bun pentru localnici. Acum, cei mai mulţi dintre oamenii de aici se zbat să supravieţuiască. Chiar dacă zona este una cu potenţial turistic, doar câţiva au reuşit să îşi asigure traiul în acest domeniu. Până la redeschiderea exploataţiei mai au de aşteptat însă: sunt paşi birocratici care trebuie urmaţi şi trebuie investitită o sumă foarte mare pentru a reporni producţia. Pentru început, a fost comandat un studiu de fezabilitate.
Gheorghe Câtu a lucrat peste 30 de ani ca electrician la mina de grafit Cătălinu, din Baia de Fier. Spre deosebire de colegii lui mai tineri, a avut noroc că a putut să se pensioneze atunci când aceasta s-a închis. Locuieşte şi acum în colonia muncitorească a minei. Reluarea extragerii grafitului ar fi cel mai bun lucru pentru această zonă, spune el.
Reluarea producţiei de grafit ar însemna şansa unui loc de muncă, aproape de casă, pentru mulţi localnici. Ei speră ca acest lucru să se concretizeze în cel mai scurt timp.
Exploatarea de grafit din comuna gorjean Baia de Fier a inceput in 1954. Din cauza lipsei cerererii pe piaţa, în 1994 s-a închis mina Cătălinu, iar producţia s-a oprit cu totul în 2005 şi la cariera Ungurelaşu. Există însă continuare resurse mari de grafit, suficiente pentru zeci de ani, conform specialiştilor. Datorită cererii tot mai mari din partea industriei auto, o societatea de stat vrea acum să reînceapă producţia.
Grafitul, folosit în industria metalurgică şi la confecţionarea minelor de creion, este acum utilizat pentru fabricarea bateriilor maşinilor electrice.