Urmele trecutului din vatra vechii așezări dacice Malva sunt scoase la iveală an de an, în urma campaniilor de săpături. Așa se întâmplă și în aceste zile pe șantierul arheologic deschis în fosta capitală a Daciei Inferioare, unde zeci de localnici scot zilnic la suprafață dovezi ale trecutului. Specialiștii știu la ce să se aștepte după ce zona a fost radiografiată anul trecut. Conducătorul șantierului arheologic speră ca de anul viitor suma alocată săpăturilor să crească semnificativ după preluarea sitului de către Consiliul Județean Olt.
Zeci de localnici au revenit în aceste zile pe șantierul arheologic Romula Malva, de pe raza localității Reșca, comuna Dobrosloveni din Olt. După numeroase campanii de săpături la care au luat parte, ei știu ce au de făcut și cât de prețioase sunt dovezile trecutului pe care le scot cu migală la suprafață.
Specialiștii susțin că știu ce vor scoate la suprafață în cadrul acestei campanii arheologice după ce zona a fost scanată anul trecut, când din cauza pandemiei nu s-au putut face săpături. Deja au fost descoperite aproape 100 de vestigii istorice.
Coordonatorul șantierului arheologic Romula Malva speră ca pe viitor săpăturile să fie amplificate și la ele să ia parte studenți de la mai multe facultăți pentru că un astfel de șantier seamănă cu o inteprindere multidisciplinară. Până acum arheologii au reușit să scoată la suprafață artefactee doar de pe o suprafața foarte mica a celui mai mare și mai important sit arheologic din Oltenia.
Primele săpături au început la Romula în 1869, însă cercetări sistematice ştiinţifice consistente au debutat abia în anul 1965. În anul 2007 a fost iniţiat primul Program interdisciplinar de cercetare a sitului arheologic Romula. Anul acesta, în premieră, săpăturile se desfășoară după o prealabilă scanare a zonei care a indicat noi dovezi ale trecutului.