Iubitorii de istorie pot admira la Muzeul Județean de Istorie Slatina, ultima brățară dacică din aur descoperită în urmă cu patru ani, într-o comună din Olt. Acest obiect de patrimoniu, extrem de valoros a revenit la muzeul oltean după o lungă perioadă în care s-a aflat la Muzeul Național de Istorie și Artă din București, unde a fost expertizată. Autoritățile județene sunt sigure că brățara dacică va crește numărul vizitatorilor instituției care o găzduiește.
Brățara dacică descoperită în 2017 la Optași-Măgura a revenit acasă de la Muzeul Național de Istorie, în urma demersurilor făcute de conducerea Consiliului Județean Olt. Autoritățile susțin că valoarea acestei brățări va atrage noi vizitatori pentru instituția care o găzduiește.
Importantul obiect de podoabă descoperit în comuna olteană este cel mai mare obiect de aur geto-dacic cunoscut până în prezent la sud de Carpați. Cu o greutate de peste 100 de grame, brățara dacică de la Optași-Măgura prezintă la unul dintre capete imaginea dragonului înaripat, un simbol regal dacic din vremea lui Burebista şi primele decenii după domnia acestuia.
Brățara dacică va rămâne în patrimonial Muzeului Județean de Istorie Slatina. Datorită importanței, obiectul de patrimoniu va fi expus în condiții speciale de securitate.
Brăţara dacică descoperită la Optași-Măgura este construită din aur, în proporţie de 86%, un procent cupru şi restul argint. Pentru că la scurt timp de la descoperire, ea a fost tăiată, valoarea de patrimoniu a fost considerabil redusă. Cu toate acestea, specialiștii au evaluat-o la peste 40.000 euro.