Casa Dianu, una dintre bijuteriile arhitecturale ale Craiovei, a fost restaurată. Aici va funcţiona o nouă instituție: Muzeul Cărții și Exilului Românesc, o inițiativă unică în țară, propusă de Biblioteca Județeană ,,Alexandru și Aristia Aman” şi va conţine colecții şi arhive ale unor personalităţi cunoscute ale culturii româneşti, aflate în exil. Clădirea de patrimoniu a fost readusă la viață pe bani europeni. Valoarea proiectului a fost de aproximativ 5 milioane de euro, cu o confințare a Consiliului Județean Dolj de 600 000 de euro.
Casa Dianu este acum o adevărată bijuterie arhitecturală. Tavanele aurite, pereții decorați, tâmplăria recondiționată, toate arată exact ca la începutul secolului XX, atunci când a fost ridicată construcția. În ceea ce privește lucrările de restaurare, s-au păstrat aceleași elemente de arhitectură şi aproape 97% din elementele de tâmplărie. Lucrările de restaurare și consolidare au durat aproximativ doi ani.
Muzeul Cărții și Exilului Românesc, instituția care va funcționa în noua clădire, va găzdui colecții unice ale unor importante personalități culturale române. Printre acestea şi arhivele Bibliotecii Românești de la Freiburg, documente despre legende urbane legate de viața personală a lui Nicolae Romanescu.
Reprezentantul firmei care s-a ocupat de restaurarea şi consolidarea clădirii spune că a fost o muncă grea, însă este mulţumit de rezultatul final. La partea de structură, toate elementele au fost reconstituite în zonele în care lipseau sau în zonele în care au fost afectate de infiltrații, şi umiditate. În rest, s-a păstrat tot ceea ce a fost construit în urmă cu 100 de ani.Restauratorii au lucrat cu foiță de aur, un element foarte rar întâlnit, de mici dimensiuni, care a necesitat multă atenție și pricepere. Clădirea are demisol, parter şi mansardă. Ultimul nivel, mansarda, va fi un spaţiu destinat copiilor.
Casa Dianu este amplasată într-o zona centrală și istorică a Craiovei. Clădirea a fost construită la începutul secolului al XX-lea pe trei nivele – parter, mansardă și demisol. Imobilul nu era folosit și se află într-o stare avansată de degradare. Prin Programul Operațional Regional, Consiliul Județean a accesat 5 milioane de euro, bani din fonduri europene, și a asigurat o cofinanțare de 600 de mii de euro. În acest loc, se va deschide Muzeul Cărții și Exilului Românesc, o inițiativă unică în țară, propusă de Biblioteca Județeană ,,Alexandru și Aristia Aman”. Aici, vor fi expuse colecții şi arhive ale unor personalităţi cunoscute ale culturii româneşti, aflate în exil.