Cu ajutor de la stat, sau cu fonduri proprii, sunt proprietari de gospodării individuale în Mehedinți și chiar antreprenori, care au uitat de plata facturilor la energie electrică. Panourile fotovoltaice cu o putere instalată de cel puțin 3 kw au fost soluția ideală, în această criză a prețurilor la energie. Posesorii de astfel de sisteme nu au resimțit scumpirile, pentru că nu au mai plătit facturi. Prin Agenția Fondului de Mediu, statul oferă 20.000 de lei, cu care să stimuleze montarea de panouri solare în gospodăriile individuale. Dacă până acum programul a mers mai greu, din acest an, oficialii spun că lucrurile se vor schimba.
Sistemul de panouri are două soluții. Fie energia electric produsă este stocată şi folosită la nevoie, fie surplusul este vărsat în în rețea. Prosumatorii – cei care produc energie electric – primeau până anul trecut 19 bani pe kwh produs şi vărsat în reţea. Conform noii legislaţii în anul 2022 vor primi 55 de bani pe kwh pentru energia vărsată în reţea. Pe circuitul de avizare legislativă este un proiect de OUG care introduce noţiunea de compensare cantitativă. Ei nu vor mai fi plătiţi pentur energia consumată din reţea ci vor putea consuma din reţea echivalentul a cât au livrat.
Din luna mai a anului trecut, de când a instalat panourile, această doamnă a uitat de plata facturii la energie electrică. Fiind iubitoare de mediu, s-a gândit să acceseze ajutorul oferit de stat. Procedura a fost foarte simplă, doar că a avut ceva de așteptat. Foarte repede au venit și beneficiile.
Tot cu panouri fotovoltaice își asigură energia și acest fermier. Cum o societate de distribuţie îi cerea aproape 20.000 de euro pentru conectarea la rețea a ales să plătească doar 4000 de euro ca să aibă energie electrică în toată ferma, care nu e deloc mică.
Din păcate, singurul loc de unde poți obține informații legate de instalarea acestor dispozitive este site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu. Reprezentanții societăților agreate de acest organism pentru montarea panourilor sunt reticenți în a oferi informații despre procedură, iar cei la Protecția Mediului Mehedinți nu pot oferi informații de presă, sub motivul că singurii avizați sunt cei de la Administrația Fondului de Mediu București.