Vestigii arheologice cu reprezentare istorică a mai bine de 1500 de ani sunt scoase la lumina zilei cu ajutorul unor deținuți, la Drobeta-Turnu-Severin. Sub coordonarea specialiștilor Institutului de Arheologie Vasile Pârvan, cei 24 de deținuți fac săpături arheologice într-un amfiteatru roman reprezentat și pe celebra Columnă a lui Traian. Este ultima fază a unor cercetări arheologice care au început în urmă cu zece ani, iar la finalul acestor lucrări, situl va fi amenajat pentru a fi introdus în circuitul turistic.
Este unul dintre principalele vestigii din perioada romană, descoperit în aceste zile în urma săpăturilor din amfiteatrul roman de la Drobeta-Turnu-Severin. Specialiștii spun că munca „arheologilor” de ocazie este foarte importantă, și cei mai mulți dintre ei au înțeles foarte bine ceea ce au de făcut. Așa că atunci când descoperă un obiect important, îi anunță imediat pe arheologii care supraveghează lucrările.
Amfiteatrul are o valoare istorică deosebită, mai ales prin faptul că a fost reprezentat pe Columna lui Traian. Tot acolo s-au descoperit și se descoperă în continuare dovezi ale unor așezări din perioada medievală.
Pentru munca prestată, cei 24 de deținuți sunt recompensați financiar, și câștigă zile la executarea pedepsei.
După încheierea șantierului arheologic, amfiteatrul va fi amenajat pentru a fi redat circuitului turistic.
După o evaluare și un proces de curățare și de restaurare, cele mai importante vestigii descoperite vor fi introduse în patrimoniul muzeului Porților de Fier și vor fi expuse pentru vizionarea publicului.