În 2022, mai mult de un sfert din drumurile României sunt încă pietruite sau de pământ, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Iar unele dintre acestea sunt drumuri naționale sau județene. Fondurile europene sunt șansa pentru a moderniza șoselele patriei. În Dolj, de exemplu, 67 km de drum ar fi costat cât bugetul județului pe doi ani, spune Mihai Neațu, vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj. Investiția este însă realizată cu bani europeni, 90% fonduri nerambursabile.
Până în urmă cu 2 ani, Drumul Județean 522 care face legătura între Craiova și comuna Cetate era o adevărată capcană pentru șoferi, dar și pentru șoferi și pietoni. Acum, cei aproximativ 70 de km sunt asfaltați, iar drumul este modernizat după standarde europene. Șoseaua, care străbate 7 localități, va avea peste 21 km de piste de biciclete, trotuare pentru pietoni și sisteme de protecție.
Sălcuța este una dintre comunele unde lucrările sunt aproape finalizate. Autoritățile județene se mândresc cu cel mai modern drum din Dolj. Localnicii se acomodează însă mai greu modernizărilor.
Investiția, cu o valoare de 170 de milioane de lei, este asigurată peste 90% din fonduri nerambursabile. Lucrările ar trebui să fie gata până la finalul anului 2022.
În Dolj sunt aproximativ 1100 de km de drum județean. În ultimii doi ani, Consiliul Județean Dolj a obținut peste 530 de milioane de lei fonduri europene pentru modernizarea și reabilitrea drumurilor.