Insula Ada-Kaleh adică tărâmul scufundat în anul 1970, pentru construcția Hidrocentralei Porțile de Fier 1, trăiește și prin graiul unuia dintre cele mai importante simboluri ale sale. Este vorba de Mișkin Baba, ultimul prinț samanaid care a părăsit Uzbekistan, după ce a dăruit toate averile sale săracilor și s-a stabilit pe Ada-Kaleh. Astăzi, în amintirea micuței insule în secția din orașul Orșova a muzeului Porților de Fier din Drobeta-Turnu-Severin, o hologramă care îl înfățișează pe Mișkin Baba, le spune vizitatorilor povestea fascinantă a tărâmului pierdut.
Mâșkin Baba, părăsea în anul 1786 Buhara, cu gândul de a-și găsi pacea, după ce renunța la tron și averile sale. La 30 de ani, pășea pe insula pe care spera că va găsi odihna și mângâierea sufletului. Aici, și-a petrecut toată viața în simplitate, învățând copiii să citească Coranul. În 1851, Mâșkin Baba se stingea, şi lăsa în urmă o mulțime de legende, pe care locuitorii insulei le-au dus din grai în grai, până când tărâmul pierdut a dispărut sub apele Dunării, la construcția hidrocentralei. Și astăzi, localnicii din Orșova care au fost pe insulă, povestesc cu nostalgie de farmecul aparte al acesteia.
În sectorul dedicat insulei Ada-Kaleh din muzeul orșovean găsim și un bazar cu obiecte achiziționate de la locuitorii insulei, în momentul scufundării acesteia. Iar holograma prințului Mâșkin Baba, este principala atracție a expoziției.
După scufundarea insulei Ada-Kaleh, cetatea și mormântul prințului Miskin Baba au fost mutare pe insula Șimian, de regimul comunist, acolo unde însă au fost date uitării, iar timpul şi degradare își pun amprenta asupra unor monumente de o valoare inestimabilă.