Zeci de persoane din județul Olt sunt date dispărute în fiecare lună de către rude. Cei care aleg să plece voluntar de la domiciliu sunt atât minori, cât și persoane majore. Psihologii spun că problemele familiale și lipsa comunicării sunt principalele probleme care duc la o astfel de situație disperată. Minorii care aleg să plece provin din sistemul de asistență socială, iar la revenire sunt incluși în diverse programe de consiliere.
În ultima perioadă, autoritățile din Olt se confruntă cu un val de plecări voluntare de acasă sau din mediul rezidențial în care se află diverse persoane. Lunar sunt raportate zeci de dispariții de la domiciliu de către aparținători celor plecați de acasă sau din diverse instituții de ocrotire. Dispăruții sunt atât minori, cât și persoane adulte. Cei mai mulți sunt găsiți și predați aparținătorilor. Cele neidentificate sunt căutate în întreaga țară fiind date în urmărire națională.
Psihologii pun acest comportament pe seama problemelor din familii, în cazul adulților, și a lipsei de comunicare cu minorii, atunci când dispăruții sunt copii.
Cei mai mulți minori dispăruți provin din instituțiile de ocrotire socială. De cele mai multe ori ei revin singuri acasă. Pentru a-i aduce pe calea cea bună și a nu se mai expune pericolului, copiii sunt incluși în diverse programe de consiliere.
Psihologii le cer persoanelor care simt că nu mai pot face față problemelor cu care se confruntă să le ceară ajutorul, dar și să vorbească despre acestea cu persoanele apropiate din jurul său. Ei susțin că evadarea din mediul familial nu le rezolvă problemele și îi expun unor pericole majore.