100.000 de craioveni au ieșit în stradă pe 22 decembrie 1989 pentru a da jos regimul comunist. Ce a urmat acelor zile, când sute de români au murit, a rămas un mister. Un mister ce se încearcă a fi elucidat de către Institutul Revoluției Române din decembrie 1989 care a cercetat ce s-a întâmplat atunci, iar rodul cercetărilor este volumul “Căderea unui dictator“ lansat la Craiova.
Au trecut aproape 33 de ani de când centrul Craiovei, dar și al altor mari orașe din țară era plin de oameni care cereau libertate. Strigătele lor au fost înăbușite, iar adevărul acelor zile a fost interpretat diferit de beligeranți.
Actualul vicepreședinte al Consiliul Județean Dolj, Antonie Solomon, susține că și-a dorit schimbarea regimului în decembrie 1989, însă recunoaște acum că are ce să-și reproșeze.
Este vorba de volumul “Căderea unui dictator. Război hibrid și Dezinformare în Dosarul Revoluției din 1989“. Autorul susține că după 22 decembrie 1989 au murit mai mulți oameni decât până la acea dată. El exclude acțiunea armatei împotriva poporului.
Venus Mirea avea 28 de ani la revoluție. A fost rănit și a rămas paralizat. A vrut să afle adevărul acelor zile și pentru asta a dus o luptă timp de trei decenii.
Volumul îl are coautor pe Roland Thomasson, cercetător american independent a cărui lucrare de doctorat a fost Revoluția Română.