Oltenia este una dintre regiunile istorice ale României și reprezintă fără doar și poate o istorie a talentului și creativității românești. De peste două mii de ani, de la triburile geto-dacice și până astazi, civilizațiile străvechi au lăsat pe aceste meleaguri meșteșuguri ce valorifică rădăcinile ancestrale și bogățiile spirituale ale Olteniei. În cadrul Telejurnalului, timp de o săptămana, vă invităm să urmăriți seria reportajelor 100% oltenesc și să descoperiți cum au reușit producătorii locali să se reinventeze, dar și care sunt meșteșugurile cu care ne mândrim și care contribuie la identitatea noastră culturală. 100% oltenesc, o campanie TVR Craiova.
Clisura Dunării este adesea un loc de vacanţă preferat de turiştii din ţară sau străinătate. De la Orşova, pe malul Dunării, drumul ajunge într-un sat izolat, aflat pe versanţii stâncoşi ai muntelui – Sviniţa. Satul vechi a fost iniţial amplasat pe mal dar, după contruirea barajului de la Porţile de Fier I, nivelul Dunării a crescut şi localnicii au primit loturi mai sus, pe munte. Au construit case noi şi au încercat să exploateze potenţialul pământului. Cel mai la îndemână este smochinul, un arbust care aici are o climă potrivită şi poate fi o sursă de venit pentru cei care-l cultivă.
Chiar şi cei care au doar smochinii din curte fac dulceaţă sau gem şi încearcă să îşi rotunjească veniturile. Tanti Mariana, cum îi spun sătenii, sau Constantina Ursu – cum o cheamă de fapt, a ajuns la Sviniţa dintr-un oraş de lângă Craiova
Etichete: 100%oltenesc