Aproximativ 3000 de persoane s-au aflat anul trecut în evidențele Serviciului de Probațiune Dolj, atât minori, cât și adulți. Fie că a fost vorba de întocmirea unor referate de evaluare folosite de instanțele doljene, de programe de includere socială, fie de punerea în aplicare a obligațiilor privind munca în folosul comunității, consilierii de probațiune sunt legătura dintre inculpați și sistemul de justiție. Serviciul de Probaţiune Dolj, organism specializat aflat în subordinea Direcţiei Naţionale de Probaţiune din cadrul Ministerului Justiţiei, şi-a început activitatea pe 3 septembrie 2001.
Una dintre sarcinile care revin serviciului de probațiune este de a supraveghea în comunitate modului în care persoanele condamnate își respectă măsurile și obligațiile impuse de către instanța de judecată, iar în 2022, la nivelul județului Dolj au fost aproape 1000 de persoane care au prestat astfel de servicii, în diverse instituții. O altă atribuție a consilierilor de probațiune este de a întocmi referate de evaluare pentru cei certați cu legea.
Serviciul de Probațiune se află în stransa colaborare cu instanțele de judecată, iar acest lucru ajută la eficientizarea procesului de sancționare penală.
În 2022, consilierii de probațiune din Dolj au avut de soluționat aproximativ 3000 de dosare.