Haitele de şacali din Valea Dunării au ieşit din habitatul lor obişnuit şi au atacat în sat. Victime i-au căzut 13 oi ale unui proprietar care avea locuinţa la marginea localităţii Călăraşi, din Dolj. Autorităţile se tem că, odată ce au învăţat să atace în sat, animalele ar putea reveni şi în alte gospodării.
Doru Bulugea avea în curte 15 oi şi mieii de anul acesta. În mijlocul nopţii, a fost trezit de zgomotele din curte.
Patru oi mari şi nouă miei pentru Paşte au fost ucişi de şacali. Pentru cei care au animale, şacalii reprezintă o ameninţare permanentă.
Ceilalţi locuitori, care nu au multe animale, nu se tem atât de tare.
În apropiere de Călăraşi, pe malul Dunării, există un fond cinegetic la care vânătorii au acces. Fauna de aici a fost distrusă de invazia şacalilor. Acum, aceştia au pătruns şi în localităţi, fapt ce a pus autorităţile în alertă. De aceea, se caută soluţii pentru reducerea efectivelor.
Şacalul este o specie invazivă şi bariera sa naturală este doar lupul. Deoarece în zonă nu mai există lupi, şacalul este considerat a fi în vârful piramidei. Ei vânează în haită şi de aceea au şi şanse mari de reuşită. Raza sa de acţiune se întinde de la Dunăre până la Braşov.
În zona respectivă, fondul 33 de vânătoare Bechet, cota de vânătoare a şacalilor a fost atinsă. În cursul săptămânii viitoare, specialiştii de la AJVPS Dolj vor trimite solicitări către minister pentru noi cote. Se estimează că în aproximativ 2-3 săptămâni ar putea începe vânătoarea şacalilor din zona Bechet – Călăraşi.