Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova a început o campanie masivă pentru a preveni îmbolnăvirile. Astăzi a fost în atenţia medicilor şi specialiştilor din sănătate prevenirea infecţiilor cu virusul HPV (papiloma virusul uman). Din cauza acestui virus, anual peste 1800 de femei din România îşi pierd viaţa.
Cadrele didactice de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova s-au mai implicat în astfel de acţiuni.
Anual infecţia HPV determină apariţia, în România, a 3400 de cazuri noi de cancer uterin şi peste alte 500 de alte tipuri de cancer în urma cărora 1800 de femei îşi pierd viaţa. Aceste tragedii pot fi prevenite atât prin vaccinare cât şi prin screening. În prezent, fetiţele între 11 – 18 ani pot fi vaccinate gratuit. Se aşteaptă modificări ale legislaţiei.
Aceste vaccinuri şi-au dovedit eficienţa şi siguranţa pe parcursul a mai bine de 13 ani de la utilizare. Cel mai intens acestea s-au folosit în ţările dezvoltate unde se estimează că până în anul 2030 boala ar putea fi eradicată. În ţările mai puţin dezvoltate, inclusiv România, dacă se păstrează ritmul de acum, abia până la sfârşitul secolului se va eradica HPV-ul.
Medicii spun că 8 din 10 adulţi vor fi infectaţi cu HPV pe parcursul vieţii, iar această infecţie poate cauza afecţiuni ce pot pune în pericol viaţa. De aceea, vaccinarea anti-HPV poate preveni decesele produse din cancerul de col uterin şi alte tipuri de cancer.