Inspectorul școlar pentru resurse umane a fost reținut pentru 24 de ore, iar alți cinci colegi ai săi, inspectori și profesori au fost puși sub control judiciar pentru 60 de zile. Sunt primele decizii luate de procurorii DIICOT, în dosarul fraudă la sesiunea de bacalaureat din august 2022. Printre infracțiunile reținute în sarcina celor implicați în acest dosar sunt constituirea unui grup infracțional organizat, perturbarea funcționării sistemelor informatice, luare de mită, dare de mită, trafic și cumpărare de influență. Liderul grupului va fi dus la instanță, cu propunere de arestare preventivă.
Venit din concediu din Bulgaria, șeful compartimentului de resurse umane din inspectoratul școlar Mehedinți a fost adus seara la audieri și peste noapte a fost reținut. Anchetatorii sustin ca pe camerele de supraveghere, se vad imagini când candidații copiau sau erau ajutați să copieze subiectele rezolvate chiar de cei din comisia de examinare. Totul în ciuda faptului că monitorii de la Ministerul Educației au semnalat încă din prima zi tentative de fraudă, dar asta nu i-a împiedicat să continue fraudele și la probele 2 și 3. Singurul reținut pentru 24 de ore este liderul grupului infracțional. Ceilalți complici ai săi au fost plasați sub control judiciar, pentru 60 de zile.
Surse neoficiale spun că suma cea mai mare, 9000 de euro ar fi fost plătită de un părinte, care spera ca ambii copii ai săi să promoveze examenul de bacalaureat și pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, acesta a sesizat organele de anchetă. În majoritatea situațiilor însă, pentru promovarea fiecărei probe, candidatul plătea cam 500 de euro, adică 1.500 de euro pentru o diplomă de bacalaureat.