Vești bune pentru legumicultori. Hotărârea de guvern aprobată în ultima ședință prin care s-a suplimentat fondurile pentru Prrogramul ,,Tomata”, dar și prelungirea acestuia cu ciclul II a fost publicată în Monitorul Oficial. Autoritățile estimează că toți cei aproximativ 22.000 de legumicultori declarați eligibili în cadrul acestui program își vor primi cei 3.000 de euro până la finele acestei luni.
Mihai Chesnoiu din Grădinari, Olt, este unul dintre cei peste 7.000 de legumicultori din Olt care a fost declarat eligibil în cadrul programului ,,Tomata” 2023. În acest an, mai mult decât în trecut, cheltuielile cu producția au fost foarte mari, iar valorificarea nu i-a adus veniturile scontate datorită prețului mic la roșii. Întârzierea acordării ajutorul promis de Guvern i-a dat emoții.
Hotărârea de Guvern de suplimentare a fondurilor destinate legumicultorilor declarați eligibili în cadrul Programului ,,Tomata” a fost publicată în Monitorul Oficial. Așa cum s-a promis, cei care au cultivat tomate extratimpurii vor primi câte 3.000 de euro. În conturile celor peste 7.000 de fermieri din Olt vor intra peste 21 milioane euro.
Executivul a mai decis zilele trecute să continue Programul ,,Tomata” cu ciclul II. În cadrul acestuia, cei care cultivat pentru toamnă-iarnă roșii, dar și alte șase legume vor primi un ajutor de 1.000 euro, dacă își depun cererile în timp util.
Ajutorul oferit de stat pentru cultivarea legumelor pentru toamnă-iarnă, deși mic, îi ajută pe legumicultori.
Fermierii care se înscriu în Programul ,,Legume în spații protejate” trebuie să livreze pe piață tomate, ardei, castraveți, fasole verde, salată, spanac sau ceapă verde în perioada 20 octombrie 2023 – 31 ianuarie 2024. Cei 1.000 de euro reprezentând ajutorul de minimis urmând să le intre în conturi data de 26 februarie 2024.