Sfârșitul de an aduce vești bune pentru oierii din Vaideeni. Străvechiul obicei de strămutare sezonieră a turmelor de mioare – transhumanța – a fost inclusă în patrimoniul cultural imaterial al lumii, la baza documentației naționale ce a fost depusă la UNESCO stând chiar experiența ciobanilor din localitatea vâlceană.
La Vaideeni, localitate inclusă in traseul Săcele -Brașov alături de comunele din Vâlcea Mălaia, Boișoara, Câineni, Racovița, Titești și Perișani, transhumanța se mai practică încă, dar nu ca odinioară. Mulți dintre crescătorii de mioare din zonă au ales să se mute în alte părți ca să le fie mai ușor cu transportul oilor de la vale la munte și invers. Cei care au mai rămas la Vaideeni își pun însă mari speranțe în revitalizarea acestui străvechi obicei, chiar și cu mijloace moderne, acum cu intrarea transhumanței în patrimoniul UNESCO.
România a intrat în patrimoniul UNESCO cu acest obicei alături de Albania, Andorra, Austria, Croația, Franța, Italia, Luxemburg și Spania, țări în care se practică de asemenea transhumanța. Țara noastră este însă singura țară carpatică în acest dosar ce urmărește în primul rând să protejeze obiceiul străvechi dar și să ajute la valorificarea produselor tradiționale obținute din lapte și carne de oaie, precum și la dezvoltarea unor meserii pe cale de dispariție cum sunt cojocăritul și prelucrarea lânii.