Toată lumea vorbește despre alimentație sănătoasă, diete, fasting sau intermittent fasting, sunt inventate și reinventate rețete, promovate diverse stiluri de viață și dezbătute în emisiuni sau online pe diverse platforme.
În multitudinea de informații, ajungem să fim bulversați, nu înțelegem corect multe noțiuni, ba chiar reușim să ne facem rău prin tot felul de experimente alimentare și privări, neînțelegând că suntem diferiți și dacă o persoană are rezultate extraordinare cu dieta x, de exemplu, nu înseamnă că aceeași rețetă ni se va potrivi și nouă.
Conceptul de alimentație sănătoasă se referă de fapt la consumul unor alimente echilibrate și nutritive care furnizează organismului substanțele nutritive de care are nevoie pentru a funcționa optim.
Care ar fi prima regulă a unui regim alimentar sănătos?
Prezente în emisiunea Tableta de sănătate, de la TVR Craiova, invitatele Andradei Cojocaru, conf. univ. dr. Carmen Oancea, UMF Craiova și Dr. Magda Roșu, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice ne detaliază conceptul de stil de viață și alimentație sănătoasă, care trebuie să includă o varietate de alimente din toate categoriile alimentare, în proporțiile potrivite, pentru a asigura un aport optim de macro (glucide 50-55% din necesarul caloric zilnic, lipide 30-35 %, proteine 10-20%) și micronutrienți (vitamine și minerale).
Dar, există și situații în care proporțiile diferă, când vorbim de o alimentatie personalizată – de exemplu, la un sportiv de performanță, cresc proteinele, la o persoană cu diverse afecțiuni – se ține cont de recomandarea medicului.
La fel de important este faptul că alimentația sănătoasă ar trebui să fie o componentă a unui stil de viață sănătoasă (nu doar diete), cu activități recreative, sport, obiceiuri sănătoase, timp de calitate și prevenție.
Este adevărat că românii mănâncă mult și prost?
Doamna doctor conf. univ. Carmen Oancea ne răspunde și specifică și una dintre cauzele alimentării nepotrivite: stresul zilnic si timpul prea scurt pentru preparare. Este mai ușor și mai rapid, de cele mai multe ori, să optăm pentru mâncarea procesată, fast-food sau preparate de patiserie, bogate în glucide, grăsimi, astfel ajungând să nu mai fie respectate proporțiile discutate mai sus.
Cum trebuie să arate o porție de mâncare?
Recomandarea este de 3 mese pe zi, iar proporțiile ar trebui să fie următoarele: mic dejun (20%), prânz (40%), cină (20%), cu două gustări intercalate (10% fiecare). O farfurie ideală ar trebui să reprezinte: jumătate legume, un sfert proteine de calitate și un sfert cereale integrale. De asemenea, cina este recomandată a fi consumată cu 2-3 ore înainte de somn.
Cum procedăm cu legumele și fructele tratate cu diverse substanțe?
Cantitățile de îngrășăminte, tratamente chimice sau de stimulare a creșterii fructelor și legumelor afectează starea de sănătate și din păcate, se găsesc tot mai puține produse netratate.
Ce se poate face în acest caz?
Conf.univ.dr. Mira Ionică, Facultatea de Horticultură din Craiova, ne oferă câteva sfaturi pentru limitarea efectelor și una dintre măsuri ar fi reducerea consumului acestor produse sau rotația fructelor/legumelor. Ideală ar fi consumarea unor produse despre a căror proveniență știm și avem certitudinea că nu au fost folosite (prea multe) substanțe chimice, dar, cum este de multe ori dificil sau imposibil, putem lua în considerare și aspectul produselor cumpărate din piață sau magazine.
Totodată, se recomandă consumarea legumelor și fructelor în sezonul lor de creștere și recoltare și spălarea înainte de a fi consumate este obligatorie.
Conf. univ. dr. Mira Ionică recomandă consumarea cu moderație a produselor, inclusiv a celor ambalate, îmbuteliate, pentru că multe dintre ele conțin conservanți și pentru că se pierd vitaminele prin presare, procesele termice de preparare și este adăugat un exces de vitamina c, consumul mai mare poate afecta sănătatea.
Așadar, regulile pentru o alimentație sănătoasă trebuie să includă atât alegerea și combinarea potrivită a alimentelor, dar mai ales proporția discutată și la fel de important, mișcarea, timpul de calitate și gestionarea stresului.
Emisiunea integrală poate fi urmărită aici:
https://www.youtube.com/watch?v=giZbnFUqxA0
Notă: imaginile sunt doar cu titlu de prezentare preparate alimentare și nu reprezintă recomandări alimentare.