Pe 29 iulie 1848, „Deşteaptă-te române” era cântat pentru prima dată, într-un cadru oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La 176 de ani distanţă, acordurile Imnului Naţional au răsunat, din nou, în acelaşi loc.
Cei 176 de ani care se împlinesc astăzi de la intonarea pentru prima dată a actualului imn național Deșteaptă-te române, în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, au fost sărbătoriţi cu fast astăzi în capitala judeţului Vâlcea. Sute de râmniceni au participat la procesiunea „paşoptiştilor” , o rememorare a evenimentelor de la 1848 pe care autoritățile urbei de la poalele Dealului Capela o aduc în fiecare an în atenția localnicilor, dar și a întregii țări. Evenimentele pregătite de autorități au debutat cu o ședință festivă a Consiliului Municipal, după care s-a plecat cu alai la ceremonia oficială desfășurată în Parcul Zăvoi.
Momentul cel mai așteptat al zilei a fost însă parada actorilor de la Teatrul Ariel, care, la fel ca revoluționarii de acum 175 de ani, au defilat în costume de epocă pe străzile din centrul orașului, au salutat mulțimea strigând „Dreptate și Frăție!” si au condus coloana oficială până în Parcul Zăvoi. Aici așteptau zeci de persoane dornice să participe la ceremonia militară și religioasă închinată imnului.
Interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumătate de secol, “Deșteaptă-te române!” a fost ales imediat dupa revoluţia din 1989 ca imn național al României.