Mănăstirea Sărăcinești din Vâlcea, vechi lăcaș de cult ortodox de pe Valea Cheii în apropierea stațiunii Băile Olănești, a găzduit zilele acestea o tabără tradițională pentru tinerii dornici să învețe din tainele cusăturilor românești și a sculpturii în lemn. 40 de tineri veniți din toate colțurile țării au participat la aceste ateliere, care încearcă să reînvie practic rânduieli strămoșești.
Organizată pentru al doilea an consecutiv în acest loc încărcat de spiritualitate ce datează din anul 1687, tabăra de anul acesta s-a bucurat de prezența a zeci de tineri din toată țara interesați să descopere din tainele cusăturilor tradiționale românești, dar și a sculpturii religioase. Astfel, timp de o săptămână, între 1 și 8 septembrie, participanții au învățat și exersat cu meșteri pricepuți aceste arte străvechi, fără a omite însă rânduielile măicuțelor de la Sărăcinești, ce le-au fost gazde primitoare și le-au pus la dispoziție tot ceea ce au avut nevoie.
Cei mai mulți participanți au ales însă atelierul de sculptura al preotului Emanuel Ganciu, dornici să dea viața lemnului.
Pe lângă atelierele de creație, tinerii din tabără au învățat și dansuri și cântece populare, invitați speciali fiind etnologul Vlad Alexandrescu, inițiatorul proiectului “Hora din bătrâni” și Andrei Bândilă,realizator de filme documentare și profesor de chitară și pian la un liceu din București.
În urma lor, participanții la ediția din acest an a Taberei tradiționale de la Sărăcinești vor lăsa o troiță ce va fi amplasată în apropierea mănăstirii spre a servi ca loc de închinăciune tuturor pelerinilor ce trec prin zonă.