Evreii din Oltenia au sărbătorit la Sinagoga din Craiova Rosh Hashanah, care înseamnă „începutul anului” și are loc întotdeauna în primele două zile ale lui Tishrei, prima lună a calendarului ebraic. Anul trecut, în preajma sărbătorii Rosh Hashanah, familiile evreiești se pregăteau cu bucurie pentru Noul An. Anul acesta, din păcate, nu a mai fost la fel, nici mierea parcă nu a mai fost la fel de dulce.
Evreii de pretutindeni au intrat în anul iudaic 5785, socotit, conform tradiţiei, de la facerea lumii. Anul Nou evreiesc este o sărbătoare profund spirituală, care inaugurează perioada de 10 zile ale penitenței, cunoscută sub numele de Zilele Înfricoșătoare, și care culminează cu Iom Kipur – Ziua Ispășirii. La Sinagoga din oraș s-au reunite aproape toate famiile de evrei din Craiova, precum și rudele lor venite din țară și străinătate.
Sărbătoarea durează două zile și marchează data la care a fost creat Universul și omul. Potrivit tradiției, se face un bilanț al anului trecut, se consumă mere cu miere, precum și rodii. Nici vinul nu lipsește după masă.
Suflatul din Șofar rămâne totuși cel mai important obicei de Anul Nou Evreiesc. El simbolizează ”trezirea” poporului pentru a medita la faptele sale din trecut și schimbarea în bine a celor rele. Șofarul prevestește Ziua Judecății și sunetele acestuia se aud în cele două zile ale Anului Nou. În fiecare zi se suflă din șofar de la Sinagogă, de o sută de ori, folosindu-se patru tonuri diferite