Ouăle din Ucraina au invadat piața românească. Producătorii români spun că nu au cum să facă față concurenței celor aduse din Ucraina, pentru că ouăle produse în fermele de găini din țara noastră respectă cerințele de hrană și bio-securitate impuse de Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă și costuri de producție mult mai mari. În aceste condiții, prețul de producție al ouălor românești este mai mare decât al celor importate din țara venină, acolo unde condițiile de creștere și furajare ale păsărilor nu țin cont de normele europene. Cum ouăle aduse din Ucraina apar de cele mai multe ori la raft ca produse și ștampilate în România, cumpărătorii nici nu pot să le deosebească.
Din această fermă pornesc zilnic către magazine, restaurante sau cofetării din Mehedinți și Gorj peste 15.000 de ouă. Producătorii spun că păsările sunt crescute fără antibiotice, iar hrana respectă condițiile impuse de Uniunea Europeană.
Cum trebuie să respecte aceste condiții, producătorii români vorbesc de o concurență inegală pe care o fac ouăle produse în Ucraina, țară în care normele europene nu sunt aplicate, iar prețul de producție al oului e mai mic decât la noi.
Singura modalitate de a deosebi oul românesc de cel adus din import este prețul, cel românesc fiind mai scump, dar de o calitate superioară.
Crescătorii de păsări cer intervenția autorităților, susținând că prețurile mici ale produselor din Ucraina creează o concurență neloială.