Subvenția de la stat pentru tomatele crescute în solarii are mai multe avantaje: în primul rând aduce pe piețele românești roșii proaspete și de calitate, dar ține și forța de muncă în țară. În Mehedinți, sunt cultivatori de legume care și-au făcut solarii, muncesc acasă, au renunțat să mai plece în străinătate. Acum, în gospodăriile unora dintre ei, din semințe cu genetică românească, cresc tomate care pot depăși chiar și un kilogram, iar gustul este cel al roșiilor din grădina bunicii.
Roșiile care depășesc și un kilogram bucata cresc în solarul lui Ionuț Urucu din satul mehedințean Cioroboreni. Tânărul spune că a schimbat mai multe soiuri, până a găsit acest soi cu origini românești, preluat și îmbunătățit de italieni și spune că nu ar mai renunța la el pentru că roșiile sunt foarte gustoase, sunt căutate de clienți și sunt și foarte roditoare.
O producție foarte bună de tomate anul acesta este și în solarul lui Mușat Nicolae. În familia lui e tradiție în cultivatul legumelor, dar o vreme a plecat și a lucrat în Austria în sere. Când a fost acordată subvenția a renunțat să mai plece departe de țară, iar acum aplică experiența acumulată în vest în solariile de acasă.
Numărul celor care au cultivat roșii în solarii a crescut, în Mehedinți, după ce a fost acordată subvenția, iar anul acesta sunt cei mai mulți cultivatori care au aplicat pentru acest program.
Cei doi cultivatori spun că vor aplica acest program, și în toamnă și vor aduce la piață roșii românești, până aproape de Crăciun, dacă vremea va fi bună și va ține cu ei.
Etichete: cultivator, program tomata