🔵 Cancerul de col uterin reprezintă a doua cauză de cancer la femeile sub vârsta de 45 ani din întreaga lume. Această boală reprezintă înmulțirea anormală și necontrolată a celulelor care acoperă colul uterin (cervix).
🔵 Specialiștii au stabilit că există mai multe cauze care pot duce la apariția cancerului de col uterin. Dintre acestea, cea mai frecventă cauză este infecția cu virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus – HPV). Virusul poate fi transmis în cursul actului sexual, iar uneori chiar în cazul contactului cutanat intim la nivelul regiunii genitale. Așadar, fiecare femeie activă sexual riscă să se infecteze.
🔵 Cancerul de col uterin este o afecțiune care progresează lent. De aceea, o modalitate de a preveni cancerul de col uterin este testarea periodică. Testul Babeș-Papanicolau poate pune în evidență orice fel de schimbări care apar în zona colului uterin, putând preveni în acest fel o evoluție patologică. Alături de testul Babeș-Papanicolau, mai există o modalitate de a preveni cancerul de col uterin : vaccinarea contra infecției cu virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus – HPV).
✔ Conf.univ.dr. DOMINIC ILIESCU – șef Secția Obstetrică – Ginecologie II, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova ne oferă detalii pe acestă temă la Tableta de sănătate. Sâmbătă, la ora 10.00.
🔵 Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide prin ignoranţă, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferinţe fizice și psihice imense. Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin.
🔵 România se situează pe primul loc din Europa în ceea ce privește mortalitatea din cauza cancerului de col uterin, de 6,3 ori mai mult decât media țărilor din Uniunea Europeană.