Odată cu epidemia de coronavirus, expozițiile și datele de desfășurare ale acestora s-au schimbat, dar după câteva luni de blocare, muzeele și marile lor expoziții așteaptă din nou vizitatorii.
Dar francezii, în această vară au scos arta în stradă și invită vizitatorii să se bucure de razele soarelui, în timp ce desfășoară o activitate culturală originală. Vizitatorii pot descoperi expoziții ascunse în cele mai frumoase grădini din Paris, pe chei sau în alte colțuri ale orașului.
Întâlnim artă în toate spațiile verzi pariziene.
În Parc de la Villette descoperim L’Artère, o lucrare a artistului Fabrice Hyber, sub forma unui puzzle gigantic format din 16.000 de plăci ceramice pe care sunt reprezentate 10.000 de desene. În grădina Tuileries ne bucurăm de sculpturile lui Maillol, în grădina Luxemburg admirăm creațiile sculpturale ale lui Zacharie Astruc, iar în centru, aproape de Institutul Lumii Arabe, se află muzeul de sculptură în aer liber, unde putem admira sculpturi ale unor artiști celebri, printre care César, Constantin Brâncuși, Nicolas Schöffer și Émile Gilioli.
Și de-a lungul malurilor Senei, puteți contempla în jur de treizeci de sculpturi moderne, inclusiv câteva ale unor nume mari precum César, Brâncuși sau Zadkine.
În această vară Parisul s-a pregătit cu numeroase expoziții în aer liber.
Puteți vedea aici – Les Extatiques 2020, l’exposition en plein air
Les Extatiques 2020, expoziția gratuită în aer liber de la La Défense este deschisă în perioada 26 iunie – 4 octombrie 2020.
Arta este peste tot în La Défense! Un spațiu uriaș în aer liber, care oferă 69 de opere de care pot fi văzute pe ,,Esplanada”. Un spațiu expozițional în aer liber, care poate fi văzut gratuit 7 zile pe săptămână și 24 de ore pe zi! Zeci de lucrările emblematice, printre care găsim „The Stabile” de Calder, „Două personaje fantastice” de Mirò sau „Le Pouce” de César.
Potrivit directorului general de la Paris – La Défense, Marie-Célie Guillaume, „astăzi, mai mult decât oricând, avem nevoie de aer, avem nevoie de artă. În ciuda numeroaselor dificultăți din cauza crizei de sănătate, am dorit să susținem cea de-a treia ediție a Les Extatiques, mai îndrăzneț decât înainte. Această ediție este o invitație să ieșim afară și să avem grijă de sufletele noastre ”.
Festivalul Internaţional al Grădinilor
Începând din 1992, Festivalul Grădinilor reprezintă o uimitoare revistă a creaţiilor peisagistice din lume.
Festivalul redinamizează arta grădinilor, prezentând noi aranjamente florale, materiale inovatoare, idei şi abordări inedite. Diversitatea, creativitatea şi calitatea proiectelor au contribuit la stabilirea reputaţiei mondiale a Festivalului, care a devenit un loc de întâlnire pentru prezentarea lucrărilor unei noi generaţii de peisagişti, arhitecţi, scenografi sau grădinari
Arta şi natura se află în centrul proiectului artistic al Domeniului Chaumont-sur-Loire, care permite descoperirea unor mari artişti contemporani, invitaţi să expună la castel şi în parc. Artiştii consacraţi, de renume internaţional şi tinere talente găzduite la Chaumont-sur-Loire sunt invitaţi să intervină în toate spaţiile domeniului.
Situat pe malurile Loarei, Domaine de Chaumont-sur-Loire este listat în patrimoniu mondial UNESCO, incluzând Castelul, grajdurile, clădirile și parcul. Datând din secolul al XV-lea, cetatea a fost construită de familia Ambroise, care a făcut din ea un monument în stil renascentist. Propietatea a fost achiziționată pentru o perioadă și de regina Ecaterina de Medici, dar a fost și locul exilului doamnei de Staël. Clădirile au evoluat împreună cu diverșii lor proprietari care le-au transformat în funcție de tendințe și propriile dorințe. În 1875, prințesa Marie Say a cumpărat moșia pentru a construi un parc amenajat în stil englezesc și grajduri care au devenit faimoase în toată Europa, beneficiind de un sistem de iluminat cu arc electric, asemeni Opérei Garnier și Primăriei Parisului.
Locul a fost adus în atenția publicului din 1992, odată cu organizarea Festivalului Internațional din Grădinile Chaumont-sur-Loire și a devenit un spațiu de experimentare în domeniul proiectării peisajului. Traseul festivalului descoperă locuri minunate cu cedri libanezi, grădini de meditație, grădini tropicale dominate de bananieri și palmieri exotici sau grădini care amintesc de antichitate și de mitologia greacă.
O natură generoasă și abundentă ne aduce amintede mitul epocii de aur, unde „totul este numai ordine și frumusețe, lux, calm și voluptate” așa cum scria Charles Baudelaire.
Dar despre viitor și problemele lui vorbește o imensă instalație care inspiră publicul să își pună întrebări legate de actuala criză ecologică. Instalația ne amintește că trebuie să prețuim resursele universului pentru a asigura supraviețuirea speciei noastre.
De soarele african, ne amintește peisagistul sud-african Leon Kluge care ne invită într-o grădină cu un climat uscat și însorit, în care explorăm peisaje peisagere din țara sa natală.
Parisul se pregătește de un alt mare spectacol vizual în aer liber creat de celebrele artificii din 14 iulie la Turnul Eiffel.
Somptuoasele artificii din Paris vor străluci pe cerul nopții de 14 iulie, la ora 23:00, la Turnul Eiffel, dar în condiții speciale. În contextul pandemiei de coronavirus, artificiile vor avea loc fără public în jurul Turnului Eiffel. Prin urmare, restricțiile de acces vor fi implementate începând cu ora 11:00 pe Champ-de-Mars și de la 16:00 în jurul sitului Trocadéro și pe Pont d’Iéna. Se va putea admira măiestria pirotehnică a acestui eveniment de pe navele de croazieră sau de pe Turnul Montparnasse, un adevărat observator panoramic care va permite cea mai frumoasă imagine a Turnului Eiffel de Ziua Națională a Franței,
Primăria din Paris dorește ca acest spectacol de artificii, să întruchipeze „simbolul rezistenței capitalei și a națiunii, dar să reprezinte și un tribut adus tuturor eroilor de zi cu zi care au înfruntat epidemia. ”