Centrele din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Vâlcea încep să cedeze unul câte unul în faţa virsului COVID 19. Nu mai puţin de 74 de beneficiari, persoane cu probleme neuropsihice, aflaţi în Centrul de Îngrijire şi Asistenţă din comuna Zătreni, au contactat virusul de la o asistentă. Alte zece persoane de la Centrul de îngrijire din Bistriţa, între care şi patru infirmieri, au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus la începutul acestei săptămâni. Pentru că în spitalele din Vâlcea nu sunt suficiente locuri pentru cei infectaţi cu COVID, bolnavii asimptomatici sunt izolaţi în centre.
Primul focar de COVID 19 a apărut la începutul lunii iulie, în centrul de la Zătreni, după ce o asistentă bolnavă a venit în contact cu beneficiarii. Având în vedere că 74 dintre beneficiari au contactat virusul, autorităţile au decis să-i transporte la spital doar pe cei a cărăror stare de sănătate se agravează sau care prezintă simptome, pentru a evita supraaglomerarea unităţilor medicale. Doi medici infecţionişti fac acum naveta de la Râmnicu Vâlcea la Zătreni, pentru a monitoriza starea de sănătate a beneficiarilor asimptomtici.
Personalul care deserveşte centrul de la Zătreni a rămas şi el izolat alături de bolnavi dar, pentru că a primit echipamente de protecţie, ultimele teste pe care îngrijitoarele şi asistentele le-au efectuat au arătat că nu au contactat pană acum virusul. Transformarea instituţiei în centru COVID îi nemulţumeşte însă pe salariaţi, fapt sesizat de conducerea DGASPC şi la Prefectură, DSP şi Ministerul Muncii.
Al doilea focar de COVID într-un centru aflat în administrarea DGASPC Valcea a fost raportat weekendul trecut, la Bistriţa. Este vorba despre patru infirmiere şi şase beneficiari din centru. Pentru că numărul îmbolnăvirilor a crescut alarmant în ultimele două săptămâni, conducerea spitalului judeţean din Râmnicu Vâlcea a decis să extindă Secţia de Boli Infecţioase. În această dimineaţă, în spital mai erau disponibile doar opt paturi dar, prin extinderea secţiei, alte 40 de paturi din Secţia de Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie au fost puse la dispoziţia bolnavilor de coronavirus.
În spitalele din Vâlcea se aflau internate la data de 13 iulie 30 de bolnavi de COVID 19.
Etichete: Asistenta Sociala, Coronavirus, valcea