400 de mii de oameni au părăsit, numai anul trecut, orașul în care locuiau. Este radiografia făcută de Institutul Național de Statistică ce pune un oraș din Mehedinți și două din Gorj în top trei cele mai depopulate orașe din România. În județul Gorj, Motru și Rovinari, două orașe miniere, sunt amenințate de fenomenul îngrijorător al depopulării.
Numai din municipiul Motru, potrivit statisticilor, anul trecut au plecat aproximativ 500 de oameni. Și nu s-au mai întors. Oamenii care au rămas acasă recunosc că orașul nu oferă o alternativă mineritului care își reduce tot mai mult activitatea. Așa că multor tineri nu le rămâne decât să-și caute un trai mai bun peste hotare.
Autoritățile din Motru recunosc că orașul, care a înflorit datorită mineritului, suferă din cauza depopulării și caută soluții să convingă oamenii să nu mai plece.
Municipiul Motru este pe locul doi, după Baia de Aramă din Mehedinți, în topul celor mai depopulate orașe. Este urmat de orașul Rovinari, tot din Gorj, tot minier.
Aici însă autoritățile au reușit, în ultimii ani, să deschidă două fabrici și să creeze locuri de muncă. Edilul susține că mulți dintre cei plecați în străinătate au revenit acasă.
Ambele orașe depind, în mare parte, de activitatea Complexului Energetic Oltenia, care, de altfel, este cel mai mare angajator din județul Gorj.
Etichete: gorj, locuri de munca, mehedinti, orase depopulate