Maica Domnului este patroana spirituală a Greciei

Din prima zi a lunii august toți creștinii ortodocși din Grecia se pregătesc pentru marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului.

Adormirea Maicii Domnului este o festivitate religioasă foarte importantă în Grecia, numindu-se și „Paște de vară”, iar august este luna Fecioarei Maria.

De la 1 august, în mod tradițional, credincioșii încep postul care durează până pe 15 august – ziua în care Maica Domnului a adormit.

Mii de creștini vin la biserici pentru a lua parte la procesiunea crucii, condusă de icoane miraculoase. Oamenii își exprimă astfel credința și o roagă pe Fecioara Maria să mijlocească în fața Domnului, rugându-se pentru mântuirea sufletelor lor. La urma urmei, potrivit învățăturilor Bisericii Ortodoxe, Maica Domnului, înainte de a urca la cer, a promis că va avea mereu grijă de lume, și că va devini mijlocitoare între oameni și Fiul ei.

Mai mult, icoana Maicii Domnului pentru poporul grec are importanță națională. Este legată de lupta de eliberare națională a acestui popor împotriva dominației turcești de la 25 martie 1821, când a izbucnit revoluția care a eliberat Grecia de sub jugul Imperiului Otoman sub care a stat timp patru secole.

Pentru a-și exprima dragostea față de Maica Domnului, grecii i-au dat diverse nume și mii de pelerini își venerează patroana în biserici din toată țara.

Maica Domnului Isus Hristos este de asemenea onorată cu respect peste tot în Grecia: pe muntele Vermio, în mănăstirea Fecioarei Maria din Mikrokastro, în satele Vitsa și Tsepelov, insulele Amorgos, Lesvos etc. Mai mult, fiecare sat are obiceiurile sale proprii ca dansuri de naționale, instrumente muzicale tradiționale, oamenii merg la biserici cu bărcile și, la întoarcere, concurează pentru a ajunge primul pe mal.

 

Un portret al Maicii Domnului făcut de un contemporan al său

Sfântul Dionisie Areopagitul este un Părinte Apostolic, trăitor în secolele I-II la Atena. A fost convertit la credință de Marele Apostol Pavel și el este cel care ne-a lăsat o primă descriere a Maicii Domnului.

Din scrisoarea grecului Dionisie Areopagitul care a vizitat-o pe Maica Domnului la casa Sf. Apostol Ioan Evanghelistul din Ghetsimani, se păstrează această frumoasă descriere:  “Înaltă, peste mijlocie, foarte sveltă, cu mâini și picioare delicate și frumoase, culoarea pielii ca aurul, ochii ca măslina coaptă, ovalul feței desăvârșit; se purta în culorile fecioarelor: roșu și vânăt; era foarte tăcută și activă. Tot ce facea era desăvârșit, se mișca cu o grație firească pe care anevoie o au chiar împărătesele născute în purpură. Cât am stat în casa ei nu a mâncat cu noi, ci numai seara se retrăgea cu femeile ei pentru a sta la masă. Ne-a vorbit despre Fiul ei multe lucruri tainice pe care le voi scrie altădată… Toată înfățișarea și purtarea ei erau atât de dumnezeiești, încât dacă n-aș fi știut că nu-i ea Dumnezeu, m-aș fi închinat în fața ei ca lui Dumnezeu”.

Preoții ne spun că Maica Domnului ne iubeste pe toți ca pe copiii ei. Ne-a fost dăruită nouă de însuşi Isus, când era pe cruce, prin cuvintele adresate apostolului Ioan: „Iat-o pe mama ta!” (In 19,27) și prin el toți am devenit fiii Maicii Domnului.

 

 

O biserică de pe insula Kefalonia este faimoasă. În satul Markopoulo (în partea de sud-est a insulei) are loc un eveniment unic. La biserica Panagia Lagouvarda sau Fidiotissa (Doamna Șerpilor), de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, în fiecare an apar mulți șerpi, care inundă curtea bisericii în jurul datei de 6 august. Total inofensivi, reptilele sunt văzute ca un semn bun pe insulă. Localnicii și credincioșii se adună în jurul lor pentru a-i atinge. Micuții șerpi poartă pe cap semnul crucii, iar pe 15 august dispar.

Conform legendei, din vechime pe acest loc era o veche mănăstire a Maicii Domnului. În timpul unui atac al piraților, maicile i-au cerut Maicii Domnului să le transforme în șerpi, pentru a nu ajunge în mâinile criminalilor.

Există numeroase biserici de-a lungul coastelor uimitor de frumoase ale Mării Egee. Unele maiestuoase, altele umile și singuratice, multe construite pe stânci sau pe dealuri inaccesibile sau chiar în peșteri. Istoriile lor sunt pline de minuni religioase.

 

Mănăstirea Panagia Chrysopigi de pe insula Sifnos

 

 

Mănăstirea Chrisopigi, Sifnos. Foto: instagram.com/turigal

Celebra mănăstire Chrisopigi, cea mai cunoscută biserică din Sifnos, a ajuns să fie un simbol pentru întreaga insulă.

A fost construită în 1650, pe malul mării, pe o peninsulă, care a fost de fapt despărțită de continent – un miracol despre care se spune că s-a produs atunci când femeile sifniote s-au refugiat de pirații, acolo, cu mult timp în urmă.

Începând cu anul 1964, un număr mare de pelerini și-au făcut drum acolo și a devenit un obicei, ca aici, să se oficieze multe nunți și botezuri pe tot parcursul anului.

 

 

Panagia Hozoviotissa, Amorgos. Foto: Instagram / grckanadlanu

Mănăstirea Hozoviotissa din Amorgos este una dintre cele mai vechi din Grecia, construită încă din anul 1017 de către Alexius Comnenus I și renovată în 1088. Este construită sub o stâncă, aflată la 300 m (984 picioare) deasupra Marii Egee.

Mănăstirea a fost ridicată ca un omagiu adus harului Panagiei, cunoscută sub numele de Fecioara Maria, care este patroana insulei. Icoana ei merge în fața procesiunilor care se organizează în toate satele din insulă în fiecare an.​

 

Anual, în mai multe biserici din Grecia, credincioșii sunt martorii unei minuni: crinii uscaţi, așezați la icoanele Maicii Domnului, reînfloresc.

Foto: Insulele Egee / Yiannis Drenoyiannis

Se spune că un eveniment remarcabil are loc acolo în fiecare an din 1943 și până astăzi. În fiecare primăvară, închinătorii adună crini și îi așează în vaze în fața icoanei Panagiei. În august, cu doar câteva zile înainte de marea sărbătoare, florile, cu mult timp după ce s-au uscat, încep din nou să crească,  simbolizând astfel cercul nesfârșit al vieții.

 

Doamna noastră din Tinos

Mica insulă Tinos este o destinație de pelerinaj popular în Grecia.

Biserica Maicii Domnului din Tinos, hramul Greciei

Multe ofrande și rugăciuni sunt oferite Fecioarei Maria în biserica Maica Domnului din Tinos în fiecare an în timpul uriașului pelerinaj care are loc în ziua sărbătoririi Adormirii aicii Domnului, pe 15 august. Credincioșii din toată Grecia ajung în portul Tinos, la fel cum fac pelerinii catolici la Lourdes sau la Fatima, pentru a aprinde o lumânare și pentru a o omagia pe Fecioara Maria.

Ei petrec întotdeauna câteva minute înaintea icoanei ei miraculoase, despre care se spune că a fost descoperită de Sfânta Pelagia după ce Fecioara Maria i-a apărut în vis. Icoana era bine ascunsă, iar această minune a găsirii ei s-a întâmplat chiar în timpul creării statului grec modern.  De atunci Maica Domnului a fost declarată  patroana spirituală a Greciei și protectoarea țării.

Numele (Megalochari) înseamnă „cu toate harurile” și este unul dintre numele date pentru a o descrie pe  Fecioara Maria. De-a lungul secolelor, numeroase  minuni au fost atribuite Sfintei Icoane ceea ce a făcut-o să fie cea mai venerată icoană religioasă din Grecia, iar Biserica din Panagia Evangelistria este cunoscută la nivel mondial ca loc sacru al pelerinajului spiritual de aici. Biserica din Panagia Megalochari este situată pe un deal din Chora, capitala insulei Tinos.

Mulți pelerini acoperă distanța de la port la biserică în genunchi. Ca să ușureze efortul pelerinilor, un covor roșu, lung a fost așezat de la intrarea bisericii până în port.

Conform tradiției, biserica a fost construită în urma visului unei călugărițe de la Mănăstirea Kechrovouni din Tinos, care ulterior a devenit Sfânta Pelagia.

Maica obișnuia să o viseze pe Panagia spunându-i să-i găsească casa și arătând un anumit loc. Când călugărița a săpat în acel loc, pe 30 ianuarie 1823, a găsit o icoană care o înfățișa pe Fecioara Maria rugându-se. Această icoană a fost considerată miraculoasă și astăzi este așezată în interiorul bisericii, iar pelerinii  lasă aici ofrandele lor.

Pictura Sfintei Icoane este considerată a fi mai veche decât perioada bizantină, datând din epoca creștină timpurie. Cei care au studiat originea Icoanei au ajuns la concluzia că Megalohari din Tinos este opera Apostolului și Evanghelistului Luca. Se presupune că această icoană a fost atât de apreciată în epoca bizantină, încât ea a fost fie bine ascunsă, fie pierdută în timpul invaziilor musulmane.

 

În zilele noastre, Sfânta Icoană este acoperită cu aur și pietre prețioase dăruite de cei care cred în Panagia, ca expresie a credinței și a recunoștinței.

 

Când s-a găsit icoana în 1823, Revoluția greacă împotriva turcilor tocmai începuse și acest lucru era considerat un semn bun, așa că mulți lideri greci au venit la Tinos să se roage la icoană, precum Karaiskakis, Kolokotronis sau Markygiannis.

 

Biserica din Panagia Megalochari din Tinos este de fapt un complex mănăstiresc. A fost construită inițial pe locul unei biserici timpurii bizantine dedicate Sfântului Ioan, ridicată și ea pe locul unui vechi templu al lui Dionisos, așa cum au arătat săpăturile arheologice.

Biserica principală a fost construită din marmură albă din Tinos.

Mii de pelerini din toată Grecia și din străinătate vizitează Biserica din Tinos pentru a participa la Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

În timpul sărbătorii, Sfânta Icoană este purtată cu mari onoruri și servicii speciale în jurul străzilor decorate de sărbătoare ale orașului Tinos. Când Icoana se întoarce la Biserică, o rugăciune este cântată în memoria constructorilor și a tuturor celor care s-au străduit pentru construcția și înzestrarea ei.

Mai târziu, seara, copiii și corul Bisericii umplu străzile cântând imnuri de laudă în cinstea acestei mari sărbători religioase.

 

Fiecare regiune sau insulă grecească are tradiții locale și sărbători populare în  Ziua Adormirii Maicii Domnului.

Pentru greci semnificația acestei zile este una de bucurie reprezentând reîntâlnirea unei mame cu fiul ei.

Cu toții participă la un panigyri, o sărbătoare centrată pe ritualul bisericesc și mai apoi fiecare comunitate organizează o sărbătoare care vorbește despre viața autentică din Grecia.

În Koufonisia, unul dintre grupurile de insule mai puțin cunoscute din Ciclade, localnicii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului în Capela Fecioarei situată pe o insulă nelocuită numită Kato Koufonisi. La sfârșitul slujbei, localnicii se strâng în jurul meselor pline cu mâncăruri din fructe de mare, iar ouzo, vinul, muzica și dansurile tradiționale crează atmosfera acestei petreceri până târziu în noapte.

 

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, deși mărturii despre existența ei nu avem decât începând din secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe să se dezvolte foarte mult, mai ales după Sinodul IV Ecumenic, Sinod care a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu.

Etichete: , , ,


Emisiuni Recente