După o pauză de mai bine de 5 luni impusă de pandemie, British Museum își redeschide porțile în condiții speciale. Numărul vizitatorilor s-a redus drastic, nu se poate veni decât cu programare și se circulă pe trasee bine stabilite.
British Museum adăpostește nenumărate valori ale patrimoniului mondial, în vremurile normale, fiind vizitat de 17 mii de persoane pe zi.
Hartwig Fisher, director British Museum: După experiența izolării, revenim la muzeu mai deschiși, mai sensibili, ținând cont că am traversat această perioadă complicată. Şi cred că acum privim altfel exponatele, relaționăm altfel cu fiecare dintre ele, și, poate, ne bucurăm mai mult, mai intens, de moștenirea culturală a omenirii.
Lipsa vizitatorilor a creat probleme în unele zone din British Museum. Prin respirație, oamenii asigură umiditatea de care e nevoie pentru a păstra exponatele în stare bună. Așadar, fără respirația umană, a fost nevoie de activarea unor complicate sisteme de păstrare a umidității.
Sandra Smith, expert British Museum: Tot ce înseamnă material organic, fie că vorbim de lemn, textile, fildeș, os, reacționează la mediu. Dacă e umiditate 70 la sută, poate să apară mucegai, dacă e sub 30 la sută, exponatele se usucă și pot crăpa.
Sursa: stiri.tvr.ro