Casa și grădina: Frezia

Discutăm, de această dată, cu domnul profesor biolog MARIAN NIȚĂ, despre o floare care își are originea în Africa de Sud și care se cultivă în sere luminoase, aerisite: frezia.

Denumirea științifică: Freesia Klatt.

Familia: Iridaceae

Etimologie:

Denumirea genului a fost dată de botanistul F. W. Klatt, în 1876, în cinstea medicului și botanistului amator german F. T. Freese.

Descoperită  în Africa  în sec. XVIII, a fost introdusă în Europa în sec. al XIX-lea, iar în sec. al XIX-lea, cultura de Freesia  s-a extins în Olanda, dar și în Germania, Anglia, Franța  etc.

Origine

Genul Freesia originar din Africa de Sud  cuprinde specii perene, care au în sol tuberobulbi  mici, piriformi sau conici, care se reînnoiesc  anual și sunt însoțiți  de numeroși  tuberobulbi.

Frunzele sunt înguste, lineare, sesile, florile sunt grupate câte 5-10 în inflorescențe tip cimă  monocazială, cu axul subțire  și uneori curbat.

Floarea propriu-zisă este hermafrodită, pe tipul 3, cu cele două rânduri ale  perigonului  concrescute, care în  partea de jos formează  un tub ce se prelungește în partea de sus cu 6 diviziuni libere, de formă oval-ascuțită.

Freesia hybrida Hort.

Cuprinde numeroase soiuri aflate în cultură obținute prin hibridare, cu flori parfumate.

În cultură se întâlnesc numeroase soiuri cu flori simple  sau involte, de culori foarte diferite: albe, galbene și crem, albastre și mov, roșie, cărămizie, roșu-portocaliu  etc.

„Imperial” este un soi tetraploid  cu flori mari, cu parfum plăcut, tulpini florale de 50 cm., puternice.

Cerințe ecologice

Freesia este o plantă  ce se cultivă în sere luminoase, aerisire, cu posibilități  de reglare a temperaturii față de care au pretenții diferite în funcție  de faza de vegetație.

Puțin pretențioasă față de umiditatea din sol și atmosferă, crește bine pe soluri ușoare, permeabile, fertile, cu pH 6-7.

Freesia este foarte sensibilă la excesul sărurilor.

Utilizare

Este una dintre cele mai apreciate specii pentru flori tăiate datorită  eleganței florilor, diversității culorilor, parfumului suav și duratei relativ mari de păstrare  în apă.

 

 

Etichete:

Simona Muşuroi

Lucrează la TVR Craiova încă de când era studentă, din anul 1999. Absolventă a Facultății de Litere din Craiova, secția Română-Spaniolă. Debutează ca moderatoare a emisiunii de divertisment „Care pe care”.


Emisiuni Recente


Articole similare


Prim plan obiectiv – 11.12.2024

În prima parte a ediției, prezent în platoul nostru, prof. Constantin Arcuș, președinte Societatea Cultural-Științifică Rădinești, Gorj, cu noutăți despre destinația turistică „Dealu’ Muierii”. De la […]

Literatura la Craiova – 05.12.2024

LITERATURA LA CRAIOVA, cu Dan Ionescu 🎤Astăzi, invitații noștri sunt scriitorii Florin Logreșteanu și Tudor Nedelea care vor pune în discuție temele “Dincolo de avataruri” și […]