Discutăm, de această dată, cu domnul profesor biolog MARIAN NIȚĂ, despre o floare care își are originea în Africa de Sud și care se cultivă în sere luminoase, aerisite: frezia.
Denumirea științifică: Freesia Klatt.
Familia: Iridaceae
Etimologie:
Denumirea genului a fost dată de botanistul F. W. Klatt, în 1876, în cinstea medicului și botanistului amator german F. T. Freese.
Descoperită în Africa în sec. XVIII, a fost introdusă în Europa în sec. al XIX-lea, iar în sec. al XIX-lea, cultura de Freesia s-a extins în Olanda, dar și în Germania, Anglia, Franța etc.
Origine
Genul Freesia originar din Africa de Sud cuprinde specii perene, care au în sol tuberobulbi mici, piriformi sau conici, care se reînnoiesc anual și sunt însoțiți de numeroși tuberobulbi.
Frunzele sunt înguste, lineare, sesile, florile sunt grupate câte 5-10 în inflorescențe tip cimă monocazială, cu axul subțire și uneori curbat.
Floarea propriu-zisă este hermafrodită, pe tipul 3, cu cele două rânduri ale perigonului concrescute, care în partea de jos formează un tub ce se prelungește în partea de sus cu 6 diviziuni libere, de formă oval-ascuțită.
Freesia hybrida Hort.
Cuprinde numeroase soiuri aflate în cultură obținute prin hibridare, cu flori parfumate.
În cultură se întâlnesc numeroase soiuri cu flori simple sau involte, de culori foarte diferite: albe, galbene și crem, albastre și mov, roșie, cărămizie, roșu-portocaliu etc.
„Imperial” este un soi tetraploid cu flori mari, cu parfum plăcut, tulpini florale de 50 cm., puternice.
Cerințe ecologice
Freesia este o plantă ce se cultivă în sere luminoase, aerisire, cu posibilități de reglare a temperaturii față de care au pretenții diferite în funcție de faza de vegetație.
Puțin pretențioasă față de umiditatea din sol și atmosferă, crește bine pe soluri ușoare, permeabile, fertile, cu pH 6-7.
Freesia este foarte sensibilă la excesul sărurilor.
Utilizare
Este una dintre cele mai apreciate specii pentru flori tăiate datorită eleganței florilor, diversității culorilor, parfumului suav și duratei relativ mari de păstrare în apă.