1.În perioada 16 – 27 octombrie 2020 la nivelul județului Dolj au fost autorizați la plată, în cadrul Campaniei de plăți în avans pentru anul 2020, 25.310 fermieri, adică 73% din numărul total de fermieri din Dolj.
Până la data de 22 octombrie suma totală autorizată la plată la nivelul județului Dolj este de 44.459.429 euro, reprezentând peste 36 milioane de euro din Fondul European de Garantare Agricolă și peste 8 milioane de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală cu cofinanțare de la bugetul național.
Conform regulamentelor europene, până la data de 30 noiembrie 2020 se pot efectua plăți în avans de până la 70% în cazul plăților directe și de până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală.
2. Doljul se situează pe locul 4 pe țară la numărul de cereri depuse, 4.753, pentru Măsura 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID – 19.
Potențialii beneficiari sunt fermieri activi, crescători de animale din speciile bovine / ovine / caprine, fermieri din sectorul vegetal, respectiv cei din sectorul legume-fructe și cartofi, înscriși în evidența APIA cu cod unic de identificare, care au depus cerere unică de plată în anul 2020 și care întrunesc criteriile de eligibilitate.
3. Până pe 31 octombrie la Centrul Județean Dolj APIA se depun cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantitățile de motorină achiziționate și utilizate în agricultură, aferente trim. III.
Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în cuantum de 1,5258 lei /litru.
4. APIA DOLJ a efectuat plățile către beneficiarii Programului Național Apicol pentru 2020, care are drept scop îmbunătățirea producției și comercializării produselor apicole. Sprijinul financiar acordat în total celor 170 de solicitanți din Dolj a fost de 952.643 lei.