Rețeta de Joi: Mâncare de fasole la cuptor

Ingrediente:
1/2 kg fasole boabe
250 ml suc de roșii
1 lingură de pastă de tomate sau ardei
1 ardei gras
1 morcov mic
100 g țelină rădăcină
400 g ceapă
3-4 linguri ulei
1 linguriță de sare
1 vârf de cuțit de piper
cimbru
mărar și pătrunjel verde
1 frunză de dafin

Fasolea se curăță de boabele înegrite sau pătate și de orice impurități. Se spală bine în câteva ape și se pune la înmuiat în apă rece, cu o seară înainte de a trece la prepararea propriu zisă. Când se începe gătitrea mâncarii, se scurge fasolea de apa în care a stat la înmuiat și se pune la fiert cu apă rece proaspătă.

Această primă apă se va arunca după ce se clocotește timp de 2-3 minute. Scopul acestei operații este de a diminua acele ”efecte secundare” nedorite. În momentul în care apa începe să fiarbă în clocot, se va forma o spumă abundentă. Se lasă fasolea să clocotească 2-3 minute, se scurge bine de prima apă si se clătește cu apă rece, într-o sită.

Într-o oală de 4-5 litri, se pune fasolea, morcovii, o ceapă întreagă și păstârnacul. Toate legumele se pun întregi, dar curățate de coajă și bine spălate. Se adaugă frunzele de dafin și se acoperă totul cu apă rece cam de 1 lat bun de mână. În mod normal, fasolea înmuiată timp de 10-12 ore ar trebui să fiarbă în 40-45 de minute. După trecerea acestui timp, se verifică gradul de fierbere. Fasolea trebuie să fie bine frăgezită, dar să nu se sfărâme, să își păstreze bine forma. Când este fragedă, se sărează fasolea și se mai dă în două-trei clocote. Cratița se dă, apoi, deoparte de pe foc, fasolea se strecoară prin sită și se păstrează lichidul.

Se curăță și se toacă cele 2 cepe rămase ți usturoiul. Se călesc în ulei, la foc mediu, într-o cratiță largă și încăpătoare, pînă se înmoaie. Când ceapa devine sticloasă, se adaugă în cratiță fasolea și ceva din lichidul în care a fiert. Se adaugă morcovii și păstârnacul tăiate în bucăți potrivite, pasta de ardei și bulionul de roșii. Dacă e nevoie, se completează cu lichid rămas de la fierberea fasolei, astfel încât să fie totul bine acoperit; se lasă să clocotească 3-4 minute.

Mâncarea se transferă într-un vas termorezistent – în cazul meu, în două, pentru că nu am niciunul suficient de încăpător. Se adaugă lichid rămas rezultat de la fierberea fasolei, atât cât să plutească deasupra conținutului mai dens cam de 2 cm. Se gustă sosul și se adaugă puțină sare. Să nu fie atât de sărat pe cât v-ați dori, mâncarea o să mai scadă și gustul ar putea fi exagerat. Adăugăm și piper. Se dă la cuptorul precincins la 170 de grade pentru aproximativ 30 de minute. Atâta ar trebui să dureze până când mâncarea scade și la suprafață se formează o pelicula ce are tendință să se rumenească. Mâncarea nu trebuie să fie seacă, ci destul de suculentă. De aceea, recomand să fie atent supravegheată ca să nu rămână pe uscat. Obligatoriu, se servește cu murături și cu pâine caldă.

Poftă bună!

Etichete:


Doru Ciolacu

Doru Ciolacu lucrează în presă din 1994. La TVR Craiova a debutat ca reporter de ştiri, iar acum este redactor la Redacţia Programe.


Emisiuni Recente


Articole similare