În întâlnirea de astăzi discutam cu invitatul rubricii noastre, dl. prof. biolog MARIAN NIȚĂ, despre begonie sau gheață, care este originară din regiunile tropicale și subtropicale din America, Asia și Africa. Această plantă pretinde soiuri ușoare, bine lucrate, însorite, iar la semiumbră înfloresc mai puțin, având nevoie de umiditate, dar nu în exces.
– Care este denumirea științifică a begoniei?
– Begonia semperflorens Link. et Otto.
– Din ce familie face parte această plantă?
– Begoniaceae.
– Care este etimologia begoniei?
– Numele genului a fost dat de botanistul francez Charles Plumier, în onoarea lui Michel Begon, guvernator de Santo-Domingo.
– Care este originea begoniei, domnule profesor?
– Genul cuprinde peste 1000 de specii, originare din regiunile tropicale și subtropicale din America, Asia și Africa. Gen foarte omogen, deși cu diferite forme de adaptare. Bogoniile sunt plante cu tulpini suculente, frunze asimetrice si flori unisexuate, lungpedunculate, grupate în dicaziu terminal. Begonie semperflorens este originară din Brazilia, introdusă în Europa în 1828, este cultivată ca plantă anuală, foarte răspândită în țară noastră. Este plantă erbacee, cărnoasă, cu înălțimea și diametrul între 15 și 30 cm. și frunze verzi sau roșiatice, suculente, ovate sau subcordate, lucioase pe partea superioară și cu marginea ușor dințată. Florile sunt albe, roz sau roșii, cu pedunculii de culoare roz sunt grupate câte 5-10 în inflorescență. Înflorește abundent și continuu din iunie până în octombrie. După căderea petalelor, decorează și prin fructe – capsule aripate, de aceeași culoare cu axul inflorescenței.
– Care sunt cerințele ecologice?
– Bogoniile pretind soluri ușoare, bine lucrate, însorite, la semiumbră înfloresc mai puțin, umiditate asigurată, dar nu în exces.
– Cum se utilizează begonia?
– Datorită înmulțirii ușoare, înfloririi abundente și prelungite, bogoniile sunt printre plantele cele mai folosite în decorul parcurilor și grădinilor, pentru borduri, ronduri, platbande, mozaicuri, ghivece, jardiniere, în spațiile pavate, balcoane.