La rubrica despre case și grădini revine profesorul Marian Niță pentru a ne da mai multe detalii despre una dintre cele mai întâlnite flori din perioada primăverii, care prin culoarea sa galbenă înveselește orice grădină sau încăpere în care se află: narcisa.
Din ce familie face parte narcisa?
Narcisa aparține familiei amaryllidaceae, iar numele genului vine din mitologia greacă, de la Narcis, cel îndrăgostit de frumusețea chipului său.
Care este originea narcisei?
Genul cuprinde peste 30 de specii originare din Europa, Africa de Nord, China și Japonia. Narcisele au bulbii multianuali, tunicați, de formă ovoidă sau periformi, de culoare cenușie. Frunzele sunt lineare, lungi de circa 20-30 cm. Florile sunt adesea solitare sau reunite în umbele, care decorează foarte frumos. Sunt de culoare albă, galbenă sau bicoloră. Narcisa înflorește în martie-aprilie.
Care sunt cerințele biologice ale narcisei?
Narcisa preferă soiurile ușoare, argilo-nisipoase, cu un conținut ridicat în humus, cu un pH=7-7,5. Nu suportă terenurile grele.
Cum se utilizează narcisele?
Aceste plante sunt apreciate ca floare tăiată, recoltarea se face dimineața, in faza de floare semideschisă. Narcisele se folosesc și în decorurile spațiilor verzi, în parterele de primăvară, platbande, grupuri pe peluze, la baza arborilor și arbuștilor sau pe malul apelor. Ele se folosesc și ca plante de ghivece, mai ales în cultura forțată. Narcisele se pot folosi și în garsoniere, pe balcoane și terase.