Discutam astăzi cu domnul profesor biolog MARIAN NIȚĂ despre una dintre cele mai cultivate și apreciate plante la ghiveci care decorează prin flori: Ciclamen.
Denumire științifică: Cyclamen L.
Etimologie:
Numele genului provine de la cuvântul grec „ kyclos”, care înseamnă „ disc”, cu aluzie la forma tuberculului.
Origine:
Genul cuprinde peste 20 de specii originare din zona bazinului mediteranean, din păduri de foioase sau rășinoase, cu un sol cu pH 7-8. În sol au o tulpină tuberizată, cărnoasă și aplatizată. Frunzele sunt ovale sau cordiforme. Florile au corola cu tub scurt și cinci diviziuni răsfrânte, de culori diferite.
Cyclamen persicum giganteum Hort.
Din Cyclamen persicum în urma lucrărilor de hibridare și selecție s-a format o gamă foarte mare de varietăți, ale căror flori au nenumărate nuanțe ale culorilor de bază, de la alb la violet închis. Florile pot fi unicolore sau striate, pătate, marginea petalelor poate fi întreagă, ondulată, timbriată.
Cerințe ecologice:
Cyclamen este indiferent la fotoperioade, dar florile se formează în număr mare, în condiții de zile lungi, cu intensitate luminoasă mare. Preferă locuri luminoase, bine aerisire, vara plantele se umbresc ușor. Temperatura optimă pentru vegetație și înflorire este de 14-15 gr. C.; pentru germinarea semințelor 18-20 gr. C. Necesită umiditate moderată în substrat, dar umiditate atmosferică mare. Ca substrat, se folosesc amestecuri ușoare, cu o structură mai grosieră, pentru a asigura un drenaj corespunzător, fiind sensibile la apa stagnantă.
Utilizare:
Este una dintre cele mai cultivate ( 19 mil. plante în Germania, 15 mil. în Olanda) și apreciate plante la ghiveci care decorează prin flori. Se folosește și ca flori tăiate în buchete, aranjamente, coșulețe.