CULTART, EDIȚIA 8
REALIZATOR MIRELA GIODEA, JURNALIST LOREDANA BERNEANU
Eveniment. În 1902, tînărul Constantin Brâncuși absolvea Școala Națională de Arte Frumoase din București cu o lucrare realizată sub îndrumarea doctorului Dimitrie Gerota, profesorul de anatomie al Școlii. Lucrarea este cunoscută lumii sub numele „Ecorșeu” și a stârnit, de-a lungul timpului, un interes constant. Dacă doctorul Gerota a avut în intenție să obțină un material didactic de bună calitate, Brâncuși a realizat mult mai mult, căci ecorșeul brâncușian este o adevărată operă de artă. Cea mai recenta apariție editorială dedicată acestei lucrări, este coordonată de eminentul chirurg Irinel Popescu și se numește O întîlnire astrală: Dimitrie Gerota – Constantin Brâncuși. Povestea Ecorșeului.
Carte frumoasă, cinste cui te-a scris. O monografie dedicată lui Eminescu, scrisă în 1946 în limba italiană, este redată culturii române . Cartea este semnată de Petre Ciureanu, lingvist și istoric literar, care a trăit în exil, în Italia. Volumul a fost publicat la editura Aius din Craiova, în colecția Cărțile exilului și face parte dintr-un proiect dedicat recuperării culturii române a exilului.
Eveniment.Lungmetrajul Klaus & Barroso, semnat de Adrian Nicolae, Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Bogdan Theodor Olteanu s-a lansat în cinematografe, la începutul acestui an. Grupa B, cum este denumit trio-ul care a realizat scenariul, vine cu o reţetă nouă în comedia românească şi încearcă să surprindă publicul prin umorul de tip sudist, aşa cum l-au etichetat cineaştii, caracterizat prin „băşcălie”, dar şi cu o doză consistentă de autoironie. Primit cu scepticism de criticii de film, Klaus şi Barroso a găsit însă direcţia corectă pentru gustul publicului larg.
Carte frumoasă, cinste cui te-a scris.Oameni de cultură craioveni, scriitori şi colaboratori s-au întâlnit în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, la lansarea volumului Închiderea cercului (restituiri necesare), pentru a-l evoca pe criticul şi redactorul şef al revistei Mozaicul, Constantin M. Popa. Personalitate complexă şi vibrantă, Constantin M Popa a lăsat urme bine definite în cultura craioveană şi nu numai.